Aktualno, Nekategorizirano

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga Udruge Vida u Rijeci

34649054_2322385614655234_4092174509539328000_nZasigurno već znate da kroz svoj aktivistički i društveno koristan rad obuhvaćamo ovisnike u procesu resocijalizacije, njihove obitelji i prijatelje, volonterke, stručnjake…. Možda ste nas već posjetili u našem Resocijalizacijskom centru, prisustvovali grupama potpore ili izletima u Gorski Kotar.  Naš zajednički put vodi nas od pomaganja u uključivanju u besplatno srednjoškolsko obrazovanje, zapošljavanje putem poticajnih mjera, razvoja društvenog poduzetništva preko organiziranja kreativnih radionica sve do umjetničkog izričaja. Stoga vam ove godine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se obilježava 26. lipnja, donosimo program inspiriran susretom izvedbenih i vizualnih umjetnosti sa stvarnim, životnim iskustvima osoba s problemom ovisnosti, stoji u najavi udruge Vida.

Jezik umjetnosti ponekad najbolje opisuje naše emocije, snove i svakodnevne borbe, univerzalan je i sveobuhvatan.

Utorak, 26. lipnja

RI INFO, Korzo 18b

16:00 Otvorenje izložbe “Fotkam ti priču”

Tetovaža nije samo urez na koži, ona priča priču o tome tko smo i u što vjerujemo. Zaustavlja trenutak, naše misli i događaje koji su nam obilježili život. Prenosi poruku o tome što bismo željeli biti. Tetovažu možemo dati izraditi iz mode, želje za ukrašavanjem ili – jer smo skloni kršenju pravila!

Udruga Vida prije godinu dana pokrenula je akciju fotografiranja tetovaža svojih korisnika (stabilnih apstinenata, no i onih koji/e još uvijek koriste droge) “Moje slike moji snovi”. Ubrzo se priključuje Zajednica Susret iz Splita s kojom krećemo u zajedničku suradnju fotografiranja tetovaža korisnika terapijskih zajednica, osoba u procesu rehabilitacije. Na taj način polako izrasta naša zbirka fotografija tetovaža (bivših) ovisnika s pripadajućim pričama o tome kako su i zašto one nastale. Istovremeno, akcija raste, u nju se (samoinicijativno!) počinje uključivati šire građanstvo i osobe koje nemaju problema s ovisnošću o drogama. Tako nastaje “Fotkam ti priču”, izložba destigmatizirajućeg karaktera, gdje tetovaže postaju mjesto ujedinjenja “nas” i “njih” – prostor gdje se razlike zamagljuju i pomalo gube.

Izložba će biti otvorena do 4. srpnja, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje/ice. Ukoliko biste željeli fotkati svoju priču, posjetite nas u prostorijama naše udruge (Slogin kula 12) svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati ili nam ju sami pošaljite elektronskim putem.

Srijeda, 27. lipnja

Trg Šišmiš

21:00 Plesni performans “Draw the line”

Kakav je odnos između ovisnika i droge? Što je ona njemu – prijateljica? Obitelj? Zagrljaj, utjeha i sigurnost? Život? Ili smrt? U kojem će trenutku ovisnik podvući crtu? Kako će ostati čist? „Lako je skinuti se, ali teško je ostati čist“ – riječi su bivšeg ovisnika, korisnika udruge Vida. Performans preispituje problematičan odnos društva prema ovisniku i njegov društveni status jer upravo on često predstavlja prepreku održavanju apstinencije i pozitivnog načina života. Cilj performansa je stoga utjecati na senzibilizaciju okoline i smanjenje predrasuda spram osoba s problemom ovisnosti. Tekst performansa temelji se na stvarnim pričama bivših ovisnika koje su prikupljane kroz svakodnevni rad udruge Vida, koje je Plesna grupa Flame prikazala kroz koreografiju i ples.

Promotivni video plesnog performansa “Draw the line” možete pogledati ovdje, a detaljnije se možete informirati i na Facebook stranici.

Režija: Udruga Vida

Produkcija: Plesna grupa Flame

Koreografija: Dominik Valić

Glazba: Max Richter

Oblikovanje zvuka i rasvjete: Ognjen Kekanović

Kostimografija: Vera Stojaković

Šminka: Laura Šmogor

Frizura: Pop-out frizerski salon

Promotivni materijal: Tinybizz Photography (Martina Šalov)

Plesni ansambl: Martina Miliša, Vanja Boškovski, Mattea Linić, Antonia Bašković, Antonio Dudaš, Karla Glažar, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić