Nekategorizirano, Svijet

Umrla Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice

foto: aljazeera.net
foto: aljazeera.net

Predsjednica udruge “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, jedna od žena koje su postale simbolom borbe da se sačuva uspomena na žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine, umrla je u sarajevskom Kliničkom centru gdje se liječila od teške bolesti.

Vijest o smrt Hatidže Mehmedović potvrdili su iz ogranka Islamske zajednice u Srebrenici precizirajući kako je preminula u nedjelju navečer.

“Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, preselila je na ahiret”, stoji u objavi.

Mehmedović je u masakru kojega su u srpnu 1995. u Srebrenici počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ostala bez supruga Abdulaha, koji je tada imao 44 godine, te bez dvojice sinova, Almira i Azmira, koji su tada imali 18 odnosno 25 godina.

“Meni je presuđeno kad su moja djeca ubijena. Moja duša, kad bi se mogla otvoriti, tugom bi prekrila cijeli svijet”, kazala je Mehmedović u jednom intervjuu iz 2016. godine.

Nakon što je prognana zajedno s ostalim Bošnjacima ipak je odlučila vratiti se u Srebrenicu 2003. i tamo nastaviti borbu za dokazivanje istine o počinjenim zločinima i kažnjavanje počinitelja.

Hatidža Mehmedović posebno je ukazivala na potrebu obračuna s politikom koja je i dovela do genocida upozoravajući kako sadašnje vlasti u Republici Srpskoj pokušavaju provesti ono što su započeli Radovan Karadžić i Ratko Mladić. “Svi znamo da je Karadžić kriv za genocid i da je na temelju genocida nastala Republika Srpska”, kazala je Mehmedović.

Ostalo je zabilježeno i kako je Mehmedović 2015. godine hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na obilježavanju 20. obljetnice srebreničkog genocida dočekala riječima: “Dobro došla, kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”.

Poslije toga je kazala kako je hrvatsku predsjednicu tako pozdravila držeći kako ona razumije brojne stvari koje drugi ne razumiju, zato što je žena i zato što je majka.

U brojnim porukama koje su nakon objave o njezinoj smrti napisali oni koji su s njom surađivali i živjeli ističe se kako je Mehmedović svojim odlučnim angažiranjem bila poticaj i nada mnogim drugima.

“Ona je simbol srebreničke majke i naša voljena heroina”, napisao je na Twitteru Ćamil Duraković, bivši načelnik srebreničke općine.