Nekategorizirano, Svijet

UN optužio IS da je pogubio 163 osobe koje su bježale iz Mosula

EPA/SALVATORE DI NOLFI
EPA/SALVATORE DI NOLFI

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad al Husein optužio je u utorak džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) da je ubila 163 osobe koje su 1. lipnja bježale iz iračkog grada Mosula, prenosi Hina.

“Okrutnost DAEŠ-a (arapska kratica za IS) i drugih terorističkih skupina očito nema granica”, rekao je pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava.

“Jučer su me suradnici obavijestili da trupla iračkih muškaraca, žena i djece još leže na ulicama četvrti Al Šire na zapadu Mosula, pošto ih je DAEŠ ubio kako ne bi pobjegli”, rekao je.

U toj četvrti ima i nestalih, dodao je Zeid.

Po riječima njegova glasnogovornika Ruperta Colvillea, ta su pogubljenja izvršena 1. lipnja.

Iračka vojska uz potporu međunarodne koalicije za borbu s džihadistima na čelu sa Sjedinjenim Državama od listopada 2016. vodi veliku ofenzivu za oslobađanje Mosula od IS-a koji je taj grad zauzeo u lipnju 2014. Nakon oslobađanja istočnog dijela Mosula u siječnju, sada pokušava potisnuti džihadiste iz zapadnog dijela grada.

UN je krajem svibnja ocijenio da je u dijelovima Mosula koje kontrolira IS ostalo oko 200.000 civila, većinom u staroj gradskoj jezgri koja je splet gusto naseljenih uličica čije će oslobađanje biti iznimno teško.