EHO, Nekategorizirano

Velika Britanija planira olakšati pravno priznanje roda

rod_crPrema riječima ministrice ravnopravnosti Justine Greening, za pravno priznanje roda više neće biti nužno da se dijagnosticira rodna distrofija. Time više neće biti potrebno prolaziti medicinska i psihološka testiranja u kojima doktori/ice odlučuju ima li osoba pravo na promjenu oznake spola u dokumentima ili ne. Na taj način, smatraju vladajući, ljudima će biti lakše pravno promijeniti oznaku spola jer neće biti zahtjeva za medicinskom dijagnozom te će to biti osobna odluka pojedinca/ke, prenosi Libela.

Ono što će morati dokazati osobe koje žele promijeniti oznaku spola jest to da žive u drugom rodnom identitetu najmanje dvije godine.

– Ova vlada želi izgraditi inkluzivno društvo koje je otvoreno za sve, bez obzira na spol i seksualnu orijentaciju. Danas poduzimamo korak ka tomu. Ovime želimo odbaciti neke povijesne predrasude koje su i dalje dio naših zakona te želimo pomoći LGBT osobama u stvarnim problemima s kojima su suočeni/e – rekla je Greening.

Trans aktivisti i aktivistkinje prijedlog su dočekali pozitivno dodajući da je prisiljavanje ljudi da prolaze medicinske pretrage prije promjene oznake spola u osobnim dokumentima bilo nametljivo.

Najava prijedloga nije dočekana pozitivno od konzervativnih i kršćanskih grupacija koje tvrde da će ovim potezom biti suviše lako promijeniti spol.

Prijedlog mora proći kroz konzultacije i kroz sve zakonodavne faze prije nego li se usvoji kao zakon.