Aktualno, Nekategorizirano

Podrška ukidanju besplatnih plastičnih vrećica

U Hrvatskoj se godišnje troši oko 150–170 vrećica po stanovniku
U Hrvatskoj se godišnje troši oko 150–170 vrećica po stanovniku

Ova mjera predlaže uvođenje naplate laganih plastičnih vrećica te obvezu informiranja potrošača o negativnom utjecaju uporabe plastičnih vrećica na okoliš radi sprječavanja nastanka komunalnog otpada.

– Naš je prijedlog da se iz Mjere 7. članka 9. stavka 3. točke 3. Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom briše riječ „prekomjerna”, te da ona glasi:

„Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.).”

Ovaj prijedlog dajemo s obzirom na to da iz predložene formulacije Mjere nije jasno što znači prekomjerna potrošnja plastičnih vrećica. Budući da se Mjera predlaže s ciljem sprječavanja nastanka otpada, ona podrazumijeva promicanje potpune zamjene jednokratnih plastičnih vrećica održivim i dugovječnim alternativama, pa je prema tome svaka potrošnja laganih plastičnih vrećica prekomjerna.

Izuzetno je važno ne samo razvrstati, reciklirati ili nanovo koristiti stvoreni otpad, već i poticati da do njegova nastanka niti ne dođe. Upravo besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem laganih plastičnih vrećica u trgovinama stvara se nepotreban otpad, a uvođenje njihove obvezne naplate izravno bi utjecalo na smanjenje korištenja plastičnih vrećica te potaknulo upotrebu trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti.

U Hrvatskoj se godišnje troši oko 150–170 vrećica po stanovniku, što na državnoj razini iznosi oko 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture u svijetu se reciklira samo oko 1–6% plastičnih vrećica, dok ostatak završava na odlagalištima i u prirodi, gdje onečišćuje okoliš i ugrožava živote životinja. Hrvatska kao turistička zemlja ima posebne interese zaštititi svoje nacionalne parkove, mora i plaže, jezera, rijeka i šume od plastičnih vrećica uvodeći konkretne i stroge mjere protiv njihova korištenja – ističu Prijatelji životinja.