Nekategorizirano, Stajališta

Višnja Ljubičić: Nema temelja za postupanje prema diskriminaciji koja proizlazi iz vjerske doktrine

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić
Pravobraniteljica Višnja Ljubičić

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić očitovala se priopćenjem, na zahtjev HNS-a i uvrijeđenih građana i građanki, na članak dekana Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivice Raguža, objavljen u Glasu Koncila pod nazivom “Marijina poslušnost i žene danas”, piše Novi list.

Članak Ivice Raguža u javnosti je ocijenjen nazadnim, šovinističkim pa čak i mizoginim.

Priopćenje pravobraniteljice prenosimo u cijelosti:
“Vezano za pritužbe građana/ki i Hrvatske narodne stranke na članak objavljen u Glasu Koncila pod nazivom “Marijina poslušnost i žene danas” (kolumna “teološki osvrt”, autor Ivica Raguž) u kojem se razlaže problematika odnosa između žene i muškarca iz perspektive nauka Katoličke crkve, Pravobraniteljica naglašava sljedeće:

Naime, člankom 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije propisani su iznimni slučajevi u kojima se stavljanje u nepovoljniji položaj temeljem bilo koje diskriminacijske osnove, pa tako i temeljem spola, ne smatra diskriminacijom.

Tako je zakonom propisano da se djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve odnosno vjerske zajednice upisane u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, koje bi se moglo okarakterizirati kao diskriminacija, ne smatra diskriminacijom ukoliko ono proizlazi iz vjerske doktrine ili uvjerenja u okviru sustava vrijednosti te crkve odnosno vjerske zajednice.

Stoga, slijedom navedenoga, a s obzirom da je sporni članak objavljen u Glasu Koncila, glasilu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj, Pravobraniteljica nema temelja za postupanje u ovom slučaju. Međutim, vrijednosni sud o kojem se radi podložan je ocjeni javnosti, a posebice članova/ica navedene vjerske zajednice.”