EHO, Nekategorizirano

Vrhovni sud: Nizozemska tek djelomično kriva za smrt 300 Srebreničana

srebrenica_crVrhovni sud Nizozemske presudio je da je ta država samo djelomično odgovorna za smrt 300 Srebreničana.

Izričući drugostupanjsku presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Nizozemske, Sud je odlučio da je država djelovala „djelomično nezakonito“ u Srebrenici te da je dužna isplatiti “30 posto odštete” porodicama 300 žrtava, prenosi SEEbiz.

Sud je odlučio da su se vojnici „ponašali nezakonito“ kada su istjerali bosanske muslimane iz zgrade nizozemskog bataljuna u Potočarima 1995, ali da ne se ne može zaključiti da su  nizozemski vojnici bili „100 posto odgovorni za sudbinu“ tih ljudi.

Iznos odštete bit će naknadno određen.

Prvostupanjskom presudom iz 2014. Nizozemska je proglašena odgovornom što nije spriječila ubojstva približno 300 ljudi tijekom genocida u Srebrenici u srpnju 1995.

Radi se o osobama koje su se nalazile u bazi Ujedinjenih naroda, odnosno nizozemskog bataljona u Potočarima, u trenutku kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

Na prvostupanjsku presudu žalile su se obje strane.

Predstavnice Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ ranije su kazale kako očekuju da će drugostupanjskom presudom Nizozemska biti proglašena odgovornom za smrt više od 8.000 Srebreničana koji su ubijeni u genocidu.