Nekategorizirano, Rad udruga

Vršnjačka edukacija je iznimno efikasna metoda u prevenciji seksualnog nasilja

Jedan od follow up treninga za volonterke

Ženska soba – Centar za seksualna prava izrazito je zadovoljna postignutim rezultatima projekta „Zajedno možemo više!“, kao i partnerske organizacije na projektu, Udruga Brod – grupa za ženska ljudska prava, Centar za žene Adela, Hrvatska udruga socijalnih radnika te Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

– Ostvareni rezultati projekta „Zajedno možemo više!“ jasno pokazuju kako su same aktivnosti u potpunosti kreirane kako bi pridonijele ostvarenju općeg cilja povećanja učinkovitosti i sposobnosti organizacija civilnog društva u pružanju socijalnih usluga, odnosno ostvarenju unaprjeđenja sposobnosti OCD-a za pružanje socijalnih usluga i jačanja partnerstva i suradnje civilnog društva s ostalim dionicima – kaže Josipa Tukara iz centra Ženska soba istaknuvši kako je jedan od rezultata projekta „Analiza stanja socijalnih usluga u Brodsko – posavskoj županiji“ i „Analiza stanja socijalnih usluga u Sisačko – moslavačkoj županiji“.

– Analize te njihovi rezultati su predstavljeni na okruglim stolovima u Sisku i Slavonskom Bordu te sastancima s predstavnicima/ama lokalne samouprave čime su se potaknule lokalne vlasti na poduzimanje potrebnih koraka u planiranju i razvoju socijalnih usluga usmjerenih žrtvama nasilja u obitelji. Na taj način je i ojačana uloga OCD-a u planiranju i pružanju socijalnih usluga u zajednici – ističe Tukara.

Vršnjačka edukacija

– Edukacija koja je osmišljena u okviru projekta „Specijalizirana edukacija za organizacije civilnog društva i centre za socijalnu skrb o nasilju u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje“ ojačala je kapacitete važnih dionika u suzbijanju problematike. Edukaciju verificiranu od strane nadležnih komora je uspješno završilo 40 osoba od planiranih 35 što pokazuje vrijednost i prepoznatost edukacija organiziranih od strane Ženske sobe.

Nadalje, projektom se također poticalo volonterstvo kao društvena vrijednost te je organiziran i održan trodnevni trening za volontere i volonterke. Jedan od rezultata projekta je i 20 educiranih volontera/ki, koji su metodom vršnjačke edukacije proveli/e radionice za preko 1000 djece i mladih u osnovnim i srednjim školama. Vršnjačka edukacija od strane educiranih volontera/ki pokazuje se kao iznimno efikasna metoda u prevenciji seksualnog nasilja što smatramo izuzetno uspješnim rezultatom projekta „Zajedno možemo više!“ – zadovoljna je Tukara.

Također, distribucijom letaka putem info pultova postavljenih u prostorima sa visokom fluktuacijom osoba u Brodsko – posavskoj i Sisačko – moslavačkoj županiji te medijskim istupima i kontinuiranim objavljivanjem vijesti o projektnim aktivnostima, utjecalo se na senzibilizaciju šire javnosti o problematici nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje.

Direktna pomoć i podrška

Pružanjem direktne pomoći i podrške u okviru partnerskih organizacija i Ženske sobe za skoro 900 žrtvava nasilja u obitelji i seksualnog nasilja (Udruga Brod i Centar za žene ADELA) direktno se utjecalo na podizanje kvalitete života osoba koje su nasilje doživjele i osigurala se zaštita prava žena kao izrazito vulnerabilnih skupina u društvu.
– Kroz sve navedeno smatramo da je projekt povećao prepoznatljivost i ulogu OCD-a kao relevantnih aktera u planiranju i razvoju specifičnih socijalnih usluga u području nasilja nad ženama, što je ujedno i bila njegova svrha.

Činjenica kako unutar županije niz godina djeluje organizacija civilnog društva koja ima uspostavljenu kvalitetnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave, te koja je pozitivno predstavljena u medijima i koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja, čini samu županiju, primjerom županijama sa nedovoljno razvijenim socijalnim uslugama za žene žrtve nasilja – zaključila je Tukara.

Zanimljivo je kako je projekt pokrenuo i nekoliko aktivnosti koje se nastavljaju i po završetk projekta.

Ovaj je projekt proveden u sklopu programa Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga, a njegova je vrijednost bila 664.419 kuna.

Maja Celing Celić