Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Ženska soba pokrenula kampanju “Pričajmo jezikom ravnopravnosti”

Na fotografiji Maja Mamula. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji Maja Mamula. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 29. studenoga, u Zagrebu je predstavljena kampanja “Pričajmo jezikom ravnopravnosti” na kojoj je upozoreno kako hrvatski jezik reflektira neravnopravnost žena u patrijarhalnom društvu.

Imamo imenicu “mudrac” koja označava mudrog muškarca, ali ženska inačica te imenice ne postoji, istaknula je Paula Zore na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena kampanja koju provode Ženska soba – Centar za seksualna prava i partnerske organizacije, Ženska udruga “IZVOR” (Tenja) i Ženska grupa Karlovac “Korak“.

Kampanja “Pričajmo jezikom ravnopravnosti” poziva građanke i građane da na stranici www.zenskasoba.hr/jezik-ravnopravnosti daju svoje prijedloge za imenice ženskog roda koje nedostaju u jeziku i upoznaju se sa ženskim i feminističkim organizacijama koje vode glavnu riječ u borbi za prava žena.

Cilj je osvijestiti širu javnost o neravnopravnom položaju žena i djevojčica koristeći vidljivost neravnopravnosti u jeziku te tako otvoriti prostor za razgovor o toj temi. Kroz razgovor o neravnopravnosti žena, cilj je i upozoriti na različita područja borbe za prava žena te predstaviti organizacije civilnog društva koje se aktivno bore za prava žena iz cijele Hrvatske.

U kampanju je uključeno više od 15 ženskih i feminističkih organizacija koje aktivno djeluju na području borbe za prava žena, godišnje savjetuju oko 10.000 žrtava nasilja, a u skloništima pružaju pomoć i podršku za više od 300 žena i djece.