Aktivizam, Nekategorizirano

Predstavljena kampanja za ravnopravnost žena: Trg velikanki uz Trg velikana

Na slici Višnja Ljubičić. Foto Hina/ Dario GRZELJ

Kampanja “TRGni se za RAVNOPRAVNOST” predstavljena je u petak na Trgu hrvatskih velikana sa ciljem osvještavanja rodne nejednakosti u javnom prostoru i preimenovanja dijela tog trga u “Trg hrvatskih velikanki”, jer manje od dva posto ulica i trgova u Hrvatskoj nosi nazive žena.

Inicijativu su podržali Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), B.a.B.e, Ženska soba, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Zagrebu te Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a pokrenula ju je agencija Hearth, koja se bavi društveno odgovornim projektima.

Ida Prester istaknula je u ime inicijative kako se kampanjom želi poslati jasna poruka svim djevojčicama u Hrvatskoj da su vidljive, važne i bitne te da je njihov rad prepoznat i jednako važan kao rad njihovih muških prijatelja iz razreda.

Manje od dva posto ulica i trgova u Hrvatskoj nazvano je po ženama, taj nas je podatak nagnao na ovu inicijativu, dodala je Prester ukazujući na nužnost društvene promjene.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izjavila je kako se neravnopravnost i nejednaki rodni odnosi, koji su hrvatski društveni realitet, preslikavaju i na javni prostor.

Nevidljivost žena u udžbenicima

Uz to ističe problem stereotipa i nevidljivosti žena u odgojno-obrazovnom sustavu, tj. udžbenicima, po kojima mora intervenirati “gotovo svakodnevno”.

“Ako pogledamo odgojno-obrazovni segment i javnoprostorni segment, gdje svjedočimo o nevidljivosti žena u dominantno patrijarhalnom određivanju naziva javnih trgova, ulica i spomenika po muškim imenima, vidimo da imamo iznimno puno prostora za rad”, ustvrdila je pravobraniteljica.

Osvrnula se na sličnu inicijativu promicanja i sjećanja na ulogu šestinskih pralja, kojima je podignut spomenik na šestinskom potoku, poručujući da bi svi građani trebali biti jednako vidljivi u javnom prostoru.

Sanja Cesar iz CESI-ja prisjetila se prve akcije koju je CESI organizirao 1998. za Dan žena – “Žene kroz stoljeća”, kojom se željelo učiniti vidljivima doprinose žena u znanosti, politici, ljudskim pravima, umjetnosti.

“Žene su bolje obrazovane od muškaraca, ali i dalje to ne vidimo na njihovim primanjima, statusu na tržištu rada, mjestima gdje se donose odluke”, naglasila je Cesar.

Inicijativu ocjenjuje dobrim simboličkim načinom da se pokaže želja za ravnopravnim društvom i uvažavanje djevojčica koje će biti buduće velikanke.

Podršku inicijativi moguće je izraziti potpisivanjem peticije na internetskoj stranici velikanke.hr. (Hina)