EHO, Nekategorizirano

Vukovar u sklopu EU projekta ‘Vukovart – luka umjetnosti’ dobio pet novih velikih murala

Projekt ‘Vukovart – luka umjetnosti 2020’, u sklopu kojega je od 22. kolovoza do 5. rujna pod nazivom ‘Give me 5’ pet street art umjetnika oslikavalo pročelja pet zgrada u Vukovaru i Borovu naselju, predstavljen je u ponedjeljak u Vukovaru na završnoj konferenciji za novinare.

“Grad Vukovar ovim je projektom obogaćen vrstom umjetnosti koja donosi nešto novo i moderno, a s novih pet djela Vukovar se svrstava među vodeća mjesta u svijetu po street art umjetnosti”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te dodao da su svojim radovima u Vukovaru, od 2016. godine kada je projekt pokrenut pa do sada, gostovala najpoznatija svjetska imena te da su u vukovarskoj galeriji na otvorenom sada 23 umjetnička djela.

Ocijenio je da ovaj projekt stvara novo, pozitivno ozračje u Vukovaru te da je naišao na izuzetno zanimanje građana i pridonosi turističkoj ponudi grada.

Na ovogodišnjem projektu oslikavanja fasada sudjelovali su hrvatski umjetnici Eugen Varzić s muralom “Future Freedom” na Memorijalnom centru Domovinskog rata, OKO s muralom “Because he s Mister Strenght, Courage and Health” na zgradi ulice Domovinskog rata 36, Tea Jurišić s muralom Bura na Olajnici 18, njemački umjetnik Boogie s muralom “Boogie down Vukovar” u Županijskoj 108-111 te bugarski umjetnik Arsek & Erase s muralom “The Golden Snake” u ulici Domovinskog rata 30.

Ovogodišnji projekt “Vukovart – luka umjentosti” zbog epidemije pomaknut je sa svibnja na kraj kolovoza i rujan, održan je s nešto manjim programom uz nekoliko predavanja i radionice te virtualnim polumaratonom.

Projekt Vukovart – luka umjetnosti  sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.  

Više o projektu pročitajte ovdje.