EHO, Nekategorizirano

“Vukovarskim leptirićima” uručena nagrada “Europski građanin”

Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“, u ponedjeljak je na svečanost u Vukovaru uručena nagrada Europskog parlamenta “Europski građanin”.

Riječ je o priznanju kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva te europskog duha solidarnosti i razumijevanja, dodjeljuje se od 2008. godine, a u Hrvatskoj od 2014. godine i njezinog pristupanja Europskoj uniji.

Video-porukom okupljenima se na svečanosti održanoj u Dvorcu Eltz obratila potpredsjednica Europskog parlamenta Ewa Kopacz poručivši kako je osobama s poteškoćama u razvoju nužno osigurati život bez barijera i bez diskriminacije kako bi uživali jednaka prava kao ostali građani.

Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj kazala je kako “Vukovarski leptirići” od svog osnutka značajno doprinose ravnopravnosti i uključivanju djece s teškoćama u razvoju u sve segmente društvenog života.

“Kako bi smo osigurali zaštitu i dostojanstvene uvjete za svako dijete, zemlje članice EU trebaju osigurati besplatno obrazovanje, zdravstvenu skrb, adekvatni smještaj i i barem jedan zdrav obrok u svakom školskom danu što je osobito važno za djecu s teškoćama u razvoju kojima moramo osigurati uvjete koji jamče njihovo dostojanstvo i aktivno sudjelovanje u zajednici kroz pristup svim vrstama usluga prijevoza i ustanova, osobito obrazovnih i kulturnih”, poručila je Ljubić Kutnjak.

Posebice je ukazala na važnost nove sveobuhvatne strategije EU o pravima djeteta i europskog jamstva za djecu kao važnih političkih inicijativa kako bi se što bolje zaštitila sva djeca.

Po riječima Margarete Mađerić, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kroz udrugu “Vukovarske leprtiriće” ponajbolje se pokazuje koliko je izuzetno važna kvalitetna suradnja svih sudionika u provedbi programa i projekata za djecu s poteškoćama u razvoju.

“Imamo jako dobu suradnju s udrugama i putem javnih programa i projekata financiramo njihov rad, a ovdje bih posebice istaknula donošenje Zakona o osobnoj asistenciji, a kojim je od 1. srpnja usluga osobnog asistenta za osobe s invaliditetom postala trajna i financirat će se iz proračuna, a do sada je bila isključivo na udrugama. Proširili smo i pružatelje tih usluga radi ravnomjernosti”, napomenula je.

“Vukovarski leptirići” skrbe o 245 djece s poteškoćama u razvoju

Zahvalivši se na nagradi, predsjednica udruge „Vukovarski leptirići“ Viktorija Martin ocijenila je kako zahvaljujući djelovanju te udruge, djeca s poteškoćama u razvoju u Vukovaru imaju na raspolaganju rehabilitacijske programe koji ne postoje unutar sustava socijalne skrbi. “Nastojimo osigurati kvalitetnu opremu, sofisticirane uređaje i educirani stručni kadar”, poručila je navodeći kako udruga “Vukovarski leptirići” trenutačno skrbi o 245 djece s poteškoćama u razvoju.

Uoči dodijele nagrada održan je i stručni panel posvećen europskim inicijativama i zakonima o promicanju i zaštiti prava djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na stanje u Hrvatskoj. U radu tog panela su, pored Darija Jurišića, zamjenika u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Margarete Mađerić i Viktorije Martin, trebali sudjelovati i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, ali je njihova nazočnost na tom događaju izostala.