Nekategorizirano, Svijet

Weinstein proglašen krivim, prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao mnoge žene da počnu govoriti o zlostavljanjima

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein proglašen je u ponedjeljak na sudu u New Yorku krivim za seksualni napad i silovanje, što je prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao mnoge žene da počnu govoriti o zlostavljanjima.

Nekoć jedan od najmoćnijih producenata u Hollywoodu, Weinstein (67) je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013.

Oslobođen je krivnje po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad za što je mogao dobiti doživotni zatvor.

Ovako mu prijeti do 25 godina zatvora, a kazna će biti izrečena 11. ožujka.

Njegova je odvjetnica najavila da će se žaliti. “Borba nije završena. Harvey je čvrst. Primio je presudu kao muškarac. On zna da ćemo se nastaviti za njega boriti”, rekla je Donna Rotunno.

Poroti je trebalo pet dana vijećanja da bi mogla doći do jednoglasne odluke, što je preduvjet da bi se mogla objaviti presuda.

Tužitelj s Manhattan Cyrus Vance rekao je po izlasku iz suda da ova presuda “mijenja tijek povijesti” u borbi protiv seksualnog nasilja.

“Ovo je novi dan jer je Weinstein konačno proglašen odgovornim”, rekao je. Poroti je rekao da je okrenula novu stranicu “našeg kaznenog prava”.

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje od početka pokreta #MeToo u listopadu 2017.

Porotnici su razmatrali samo dvije optužbe koje su podnijele bivša glumica Jessica Mann i bivša asistentica produkcije Mimi Haleyi.

Mann (34) je optužila Weinsteina za silovanje u ožujku 2013., a Haleyi da ju je natjerao na oralni seks u srpnju 2006.

Suđenje, koje je počelo 22. siječnja, pokrenulo je složena pitanja oko pristanka na seksualni odnos i zloporabe moći.

U unakrsnom ispitivanju, i Mann i Haleyi priznale su barem jedan sporazumni seksualni susret s Weinsteinom nakon navodnih napada.

Weinsteinovi odvjetnici su na sudu iznijeli desetke emailova i tekstualnih poruka po kojima su i Mann i Haleyi nastavile imati prijateljski odnos s Weinsteinom godinama nakon navodnih napada.

Njegov tim tvrdi da su se odnosi dogodili uz pristanak te da su one koristile seks za napredovanje u karijeri.

Porota je čula svjedočenja još četiriju žena. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je. No optužba je zastarjela pa se ne može tretirati kao odvojen zločin.

Tužitelji su ga tijekom suđenja prikazivali kao serijskog predatora koji je manipulirao ženama obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane gdje bi ih potom napadao.

Mann je kazala da je on bio poput “dr. Jekylla i g. Hydea”, šarmantan u javnosti, ali često zastrašujuće bijesan kada su bili sami.

Weinstein se suočava i s odvojenim istragama o seksualnim zločinima u Los Angelesu i također je predmet nekoliko građanskih tužbi.

#MeToo

Slučaj je prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao žene širom svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca.

“Harvey Weinstein djelovao je nekažnjeno i bez grižnje savjesti desetljećima u Hollywoodu. Bez obzira na to, trebale su godine i milijuni glasova da bi pravosudni sustav proglasio krivim jednog muškarca”, objavio je u pripopćenju pokret #MeToo.

Prekretnica bi to mogla biti i za pravosuđe kada se radi o ovakvim tipovima procesa koji rijetko završavaju osudama. “To će imati ogroman utjecaj” predviđa Bennett Gershaman, profesor prava na sveučilištu Pace u New Yorku.

Poznate glumice i aktivistice pozdravile su također današnju odluku.

“Zahvalnost hrabrim ženama koje su svjedočile”, napisala je na twitteru Rosanna Arquette.