Nekategorizirano, Svijet

Većina govora mržnje na internetu usmjerena protiv žena – izvješće EU-a

Žene su glavne mete govora mržnje na internetu, uključujući pogrdne riječi, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje, objavljeno je u izvješću Europske unije u srijedu.

To bi trebalo potaknuti EU i društvene mreže da obrate pozornost na karakteristike poput roda i etniciteta pri moderiranju sadržaja, rekla je Europska agencija za temeljna prava (FRA) u svom izvješću.

Istraživanje je provedeno na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X-u, ranije poznatom kao Twitter, u četirima europskim zemljama između siječnja i lipnja 2022. godine. Rezultati su pokazali da su žene glavne mete na svim promatranim platformama i u svim četirima državama. Druge pogođene skupine uključuju osobe afričkog porijekla, Rome i Židove.

Broj objava s govorom mržnje usmjerenim prema ženama tri puta je veći od objava protiv ljudi afričkog porijekla u Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, četirima promatranim zemljama, rekla je FRA.

“Puka količina mržnje koju smo identificirali na društvenim medijima jasno pokazuje da EU, njegove zemlje članice i internetske platforme mogu pojačati svoje napore kako bi se stvorio sigurniji internetski prostor za sve”, kazao je čelnik FRA-e Michael O’Flaherty u priopćenju.

Prema europskom Aktu o digitalnim uslugama, koji je prošle godine stupio na snagu, velike tehnološke platforme i internetski pretraživači moraju učiniti više kako bi suzbili štetan ili nezakonit sadržaj jer bi u protivnom mogli plaćati kazne.

Europska komisija je u listopadu započela službene istrage Mete, kojoj pripada Facebook, TikToka i X-a, odnosno njihovih napora da sa svojih platforma uklone štetan sadržaj.

Tehnološki se divovi u posljednje vrijeme suočavaju sa sve većim nadzorom s obzirom na porast štetnog sadržaja i dezinformacija nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas.

FRA je objavio da za potrebe istraživanja nije uspio dobiti pristup podacima Facebooka i Instagrama. (Hina)