Nekategorizirano, Svijet

U Francuskoj u 2017. godini 53 posto više žrtava seksualnog nasilja

epa
epa

Broj osoba koje su 2017. izjavile da su bile žrtve seksualnog nasilja izvan doma je porastao za 53 posto u godinu dana, prema velikom statističkom istraživanju objavljenom u četvrtak.

Godine 2016. 173.000 osoba smatralo se žrtvama seksualnog zlostavljanja, dok ih je prošle godine bilo 265.000, naveli su francuski Nacionalni opservatorij za delinkvenciju i kažnjavanje (ONDRP) i statistički institut Insee u godišnjem istraživanju o žrtvama i percepciji sigurnosti, koje potvrđuje da je terorizam Francuzima i dalje najveća briga.

ONDRP ipak te podatke razmatra oprezno.

U slučaju seksualnog nasilja Opservatorij opravdava svoj oprez “promjenom pitanja tijekom istraživanja” postavljenih 2017. i pripisuje taj skok kontekstu rasta prijava za seksualno nasilje, lavini pokrenutoj aferom Weinstein i pokretom #MeToo netom prije početka prikupljanja podataka.

Ti rezultati pokazuju da su ispitane osobe osvijestile svoj status žrtve, predodžbu o tome što je seksualno nasilje pa se time i jasnije se očitovale kao žrtve, navodi ONDRP.

To 12. istraživanje, tijekom kojeg je ispitano 16.000 osoba starijih od 14 godina, omogućuje procjenu evolucije delinkvencije izvan administrativnih statistika ispitivanjem Francuza koji ne prijavljuju sustavno slučajeve u kojima su bili žrtve.

Stope prijava su jako promjenjive. U slučajevima provala ili krađa automobila padaju ispod 30 posto kada je bilo fizičkog nasilja. Stopa pada ispod 15 posto za seksualno nasilje u brakovima ili vezi.

Nakon tri godine pada, raste broj žrtava provala i pokušaja provala. Krađe bez nasilja i prijetnji koje su bile desetak godina u padu, sada bilježe jaki porast (+46 posto) i prelaze milijun prijavljenih žrtava.

Istraživanje potvrđuje da 2018. Francuze i dalje najviše brine terorizam (30 posto), ispred nezaposlenosti (18 posto). (Hina)