Nekategorizirano, Svijet

Europski parlamenti preplavljeni seksualnim zlostavljanjem

foto epa
foto epa

Parlamentarke diljem Europe trpe seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i nasilje na radnom mjestu a njih 85 posto tvrdi kako su doživjele prijetnje silovanjem i druge oblike psihičkog nasilja, stoji u izvješću objavljenom u utorak.

Jedna od četiri parlamentarke te 40 posto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihovi muški kolege.

Gotovo polovica od 123 ispitane žene primilo je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana, a sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima.

Prema objavljenom izvješću Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti spolova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade.

Međutim, studija koja je istraživala parlamentarke i žensko osoblje u 45 europskih zemalja utvrdilo je kako vrlo malo njih javno govori o tom problemu te mnogo parlamenata nema mehanizme koji bi im to omogućili.

Istraživanje je provedeno nakon što je ovoga tjedna objavljeno izvješće o optužbama za seksualno i drugo zlostavljanje osoblja britanskog parlamenta.

Nezavisno istraživanje dobilo je saznanja o tome kako je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprikladnim prijedlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

Riječ je o “neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i stražnjice, ili dodirivanju grudi ili stražnjice”.

Za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su “serijski predatori”, navodi se u izvješću bivše vrhovne sutkinje Laure Cox.

Opisala je “kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i šutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina toleriraju i prikrivaju”.

Žene su zlostavljane vulgarnim izrazima, često su ismijavane i trpe neprimjereno ponašanje grupa muških kolega koji ih neprestano ispituju o njihovom seksualnom životu, navodi se u izvješću.

Neki od svjedoka opisuju “okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama” te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao “osobne sluškinje s prikrivenim prijetnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtjevima”.

Cox opisuje kulturu koja “aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje” i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje.

Kritizirala je novi sistem kojim se pokušava riješiti neprikladno ponašanje parlamentaraca te je pozvala na “široku kulturalnu promjenu”.

Više osoblje parlamenata trebalo bi komentirati rezultate izvješća nakon sastanka idući tjedan. (Hina)