Nekategorizirano, Svijet

Prikupili 50.000 eura kako bi zaustavili brodove koji spašavaju izbjeglice

izbjeglice_crU posljednjih nekoliko godina na internetu su sve popularniji projekti čiji autori i autorice putem raznih platformi prikupljaju donacije za realizaciju i provedbu svojih ideja. Kickstarter, Crowdfunding i Indiegogo samo su neke od platformi koje su svojim korisnicima i korisnicama omogućile da si osiguraju početni kapital za snimanje filmova, izradu video igrica, društvenih igara ili da jednostavno pokrenu projekte o kojima su maštali godinama.

I dok razni kreativci_ke i aktivisti_kinje svoje resurse ulažu u promoviranje različitih kulturno-umjetničkih i aktivističkih projekata, među kojima su kod nas najpoznatiji ‘Okus doma’ i ‘Buba bar’, fašisti iz Francuske takvu su platformu iskoristili kako bi prikupili donacije za lociranje brodova koji kruže po Mediteranskom moru i spašavaju izbjeglice koje su u opasnosti od utapanja, prenosi Vox Feminae.

Krajnje desno orijentiran antiislamski i antimigrantski pokret  ‘Identitaire’ koji je u Francuskoj osnovan još 2002. godine, a u međuvremenu na svojoj Facebook stranici broji više od 120 tisuća lajkova, u manje od tri tjedna prikupio je više od 50.000 eura koje planira uložiti u kupovinu brodova, goriva i snimateljske opreme. Krajnji cilj im je locirati spasilačke brodove koji su financirani od strane raznih NGO-a i zaustaviti ih u njihovim naporima da spašavaju izbjeglice koje pokušavaju prijeći Mediteransko more kako bi došle do Europe. Na taj će način direktno utjecati na smrt izbjeglica, a sve pod krinkom ‘zaštite’ svojih država.

U videu koji je pokret ‘Identitaire’ objavio na Facebooku objašnjeno je na koji su način njegovi članovi zamislili misiju ‘spašavanja Europe’:

– Svakog tjedna, svakog dana, svakog sata, brodovi puni ilegalnih imigranata prelaze Europsku granicu. Događa nam se invazija.“ navodi muškarac na početku videa. Da pojasni koliko je ugrožen prosječni Europljanin, nadopunjava ga drugi muškarac „Ova masovna imigracija mijenja lice našeg kontinenta. Gubimo svoju sigurnost, svoj način života i postat ćemo manjina u svojoj vlastitoj državi. Naša budućnost je napadnuta. Pripremamo veliku misiju spašavanja na Mediteranskom moru. To je misija spašavanje Europe zaustavljanjem ilegalne imigracije. Želimo okupiti ekipu, opremiti brod i otploviti na Mediteransko more kako bismo ulovili ove neprijatelje Europe.

Jedina dobra stvar koja je do sada proizašla iz ovog pokreta je nevjerojatno uspješna kontra kampanja koju je u ponedjeljak pokrenula feministička komentatorica Caroline Criado-Perez. Kampanja ‘Unite against terror’ (Ujedinjeni protiv terora) u samo dva dana prikupila je više od 77.000, a krajnji joj je cilj prikupiti 116.822 eura.

– Krajnje desni agitatori žele da vjerujete kako ovi očajni ljudi, ove traumatizirane obitelji, predstavljaju opasnost. Oni vjeruju kako je pravi odgovor na terorizam osigurati da se još više izbjeglica utopi. Ali u realnosti, ljudi od kojih izbjeglice bježe teroriziraju ih jednako izvrnutim ideologijama kojima se koriste i oni koji pokušavaju teror dovesti na naše ulice – napisala je Criado-Perez.