Nekategorizirano, Svijet

Organizacije diljem Europe udružuju snage u borbi protiv elektroničkog nasilja nad ženama i djevojkama!

Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga-Zagreb” ponovno u kampanji protiv nasilja nad ženama i djecom, a ove godine tema je internetsko nasilje, prenosi Hina..

Riječ je o kampanji “Responsible together” krovne stručne organizacije Work With Perpetrators – European Network koja se odvija svake godine od 25. studenoga do 10. prosinca, a kroz 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom obuhvaća određenu temu.

Ove godine riječ je o temi internetskog nasilja i uhođenja, a iz Hrvatske, uz Dom „Duga-Zagreb“, kampanju provodi i Udruga za zaštitu obitelji U.Z.O.R. iz Rijeke.

“Elektroničko nasilje nad ženama i djevojkama novi je globalni problem; podaci pokazuju da čak 73 posto žena širom svijeta doživljava neki oblik nasilja u virtualnom prostoru. Žene i djevojke nerazmjerno su meta elektroničkog nasilja, a često je nasilje na Internetu nastavak nasilja koje počinje izvan prostora Interneta. Nasilni partneri mogu koristiti elektroničko nasilje kako bi proširili svoje izvanmrežno zlostavljanje i kontrolirali svaki aspekt života svoje partnerice”, stoji na stranicama “Duge-Zagreb”.

Elektroničko nasilje, dodali su, sprečava žene i djevojke u pristupu Internetu i nanosi fizičku, psihološku, ekonomsku i socijalnu štetu.

Veća svijest omogućit će žrtvama da prepoznaju elektroničko nasilje i potraže podršku. Ključno je shvatiti da je elektroničko nasilje “stvarno” nasilje, s vrlo ozbiljnim posljedicama, poručili su.

Dom „Duga – Zagreb“ provodi aktivnosti u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama kroz stručno izlaganje psihologinje i psihoterapeutkinje koja u „Dugi“ radi sa osuđenim počiniteljima nasilja u obitelji Dubravke Vujnović Radaković na temu: “Penalizacija elektroničkog nasilja: obiteljski diskurs u kontekstu nasilja putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija“.

U srijedu, 9. prosinca, Dom „Duga-Zagreb“ organizira online okrugli stol u suradnji s Poliklinikom za djecu Grada Zagreba na temu “Zajedno protiv nasilja na internetu – činimo li dovoljno? Uvodničari će biti predstavnici Policijske uprave zagrebačke, prekršajnog i kaznenog sudstva, Poliklinike za djecu te psihologinja iz Doma „Duga-Zagreb“.