Aktivizam, Nekategorizirano

Uz Dan ljudskih prava, novi priručnik Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja Duga-Zagreb

Uoči Dana ljudskih prava, 10. prosinca, Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga-Zagreb” predstavit će u u Tribinama Grada Zagreba u četvrtak stručno izdanje Priručnika za voditelje psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji.

“Priručnik koji ćemo promovirati uoči Dana ljudskih prava, rezultat je bogatog iskustva naših stručnjakinja koje su uočile na terenu potrebu za publiciranjem prema stručnoj javnosti stečenog znanja u radu s počiniteljima nasilja, ne samo prema partnerici/partneru, već i prema drugim članovima obitelji”, izvijestili su iz Doma Duga-Zagreb te upozorili kako je nasilje prema drugim članovima obitelji, nažalost, u značajnom porastu.

Na stranicama Doma Duga-Zagreb stoji kako se psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, muškaraca i žena, provodi prvenstveno radi prekida nasilnog ponašanja u obitelji i zaštite žrtve. Tretman nije dobrovoljan za nasilnike (m/ž), te ga presuđuje sud i traje do šest mjeseci.

“Provodimo individualni i grupni rad te kontakte sa žrtvom (m/ž). U provedbi tretmana formiramo tzv. muške, ženske i mješovite grupe počinitelja nasilja u obitelji, po završetku tretmana počinitelji (m/ž) obavezno ispunjavaju evaluacijski upitnik, a tri mjeseca nakon završetka tretmana kontaktiramo počinitelja i žrtvu (m/ž), radi uvida u vrstu i kvalitetu njihovog odnosa”, izvijestili su iz Doma Duga-Zagreb.

Napomenuli su i kako Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom intenzivno od 2009. do danas prepoznaju potrebu provedbe psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji kao zaštitne i sigurnosne mjere radi prekida nasilja u obitelji i utjecaja na promjenu nasilničkih obrazaca ponašanja počinitelja nasilja u obitelji te ih kontinuirano podržavaju u financijskom i logističkom smislu, što im je, kažu, omogućilo da se kvalitetno razvijaju i proširuju.

Tako na provedbi psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji danas rade tri stručnjakinje, u dvije smjene i s punim radnim vremenom. Od početka 2020. četvrta stručnjakinja provodi obiteljsku i partnersku terapiju za počinitelje nasilja koji su uspješno završili tretman i čije obitelji su voljne uključiti se u daljnji rad na poboljšanju dinamike njihovih odnosa.

“Kroz naš tretmanski centar, od 2009. do prve polovice 2021., prošlo je ukupno 1521 osuđenih počinitelj/ica, 76 posto muškaraca i 24 posto žena”, izvijestili su.

Također, imaju i savjetovalište koje radi tri puta tjedno, od 16.30 do 19.30 sati, za sve koji imaju potrebu informirati se kako se zaštiti ili provjeriti je li ponašanje kojem su izloženi prihvatljivo ili se radi o nasilju. Savjeti se mogu dobiti putem e-maila, telefonom ili osobnim dolaskom.

Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb” otvorio je 2007. vrata za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja. Ovaj Dom prvi je takve vrste u Zagrebu. Svakodnevno pružaju uslugu smještaja, prehrane, održavanje higijene, brige o zdravlju i psihosocijalnog tretmana uz pravnu pomoć, a sve navedeno je za korisnike smještaj besplatno. (Hina)

Izravni prijenos predstavljanja Vodiča kroz psihosocijalni tretman počinitelja/ica nasilja u obitelji možete pratiti na sljedećoj poveznici: