Nekategorizirano, Svijet

WJC pozdravio Bozanićevu komemoraciju žrtvama holokausta

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Svjetski židovski kongres (WJC) duboko pozdravlja dosad nezabilježenu i snažnu komemoraciju Katoličke Crkve u Hrvatskoj u počast žrtvama holokausta i ohrabren je govorom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je poručio da je neprihvatljivo dopustiti ponovno jačanje antisemitizma, izjavio je izvršni direktor WJC-a Robert Singer.

“Židovski svijet je 74 godine bio duboko zabrinut što je Katolička crkva u Hrvatskoj slavila ustaše i strašne zločine počinjene zajedno s nacistima, a opetovano zataškavala tragedije koje su pretrpjele židovske zajednice i druge manjine tijekom Drugog svjetskog rata”, rekao je Singer.

“U trenutnoj klimi rastućeg antisemitizma i revizionizma holokausta u Europi, suštinski je važno da se Katolička crkva u Hrvatskoj suoči sa zločinima i osigura da se počinitelji istih ni na koji način ne rehabilitiraju. Ključno je da Crkva surađuje s vladom, ruku pod ruku sa židovskom zajednicom i prestane skrivati povijest i slaviti nacističke suradnike.”

“Službena komemoracija održana 24. siječnja u Katedrali u Zagrebu je bez sumnje ohrabrujući i gotovo čudesni korak Crkve u adresiranju najmračnijih trenutaka u prošlosti, što je židovska zajednica u Hrvatskoj čekala više od sedam desetljeća”, dodao je Singer.

Singer se zahvalio Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj na jedinstvenom potezu i izrazio nadu da je to “početak nove ere sjećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma u zemlji.”