EHO, Nekategorizirano

WWF: Za oporavak bioraznolikosti i ribarstva potrebno je zaštititi 30 posto Sredozemnog mora

Riblji stokovi u Sredozemnom moru, uključujući komercijalno najvažnije poput oslića, mogu se oporaviti učinkovitom zaštitom 30 posto tog mora, ističe u novom izvještaju svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

U WWF-u upozoravaju da je danas zaštićeno manje od 10 posto Sredozemnog mora, od čega je u samo 1,27 posto zaštićenih morskih područja zaštita zaista učinkovita.

“Temeljem znanstvenih dokaza možemo zaključiti da je zaštita ključnih područja u moru učinkovit način zaustavljanja znatnog gubitka vrsta i staništa te garancija obnove brojnosti mnogih vrsta morskih organizama”, ističu u priopćenju.

Zabraniti ribolov u Jabučkoj kotlini

Kao jedan od trenutno najboljih primjera učinkovite zaštite morskog područja u Mediteranu navode zabranu ribolova u Jabučkoj kotlini koja je doprinijela oporavku brojnih komercijalno važnih vrsta, kao što su primjerice oslić i škamp.

U slučaju Jabučke kotline rezultat stabilizacije ekosustava vide pak u značajno povećanim ribarskim ulovima u područjima oko zaštićene zone, što je osnova ekonomske stabilnosti za ljude koji žive od ribarstva.

“Za postizanje učinkovite i cjelovite zaštite na regionalnoj mediteranskoj razini potrebna je replikacija ovakvih primjera do razine od ukupne površine zaštite od 30 posto“, poručuju u WWF-u.

Opadanje ribljih stokova ne prekine li se neodrživi ribolov

Ističu kako znanstvena analiza dokazuje da će se u sljedećim godinama opadanje ribljih stokova u Sredozemnom moru nastaviti ne prekine li se neodrživi ribolov i ostale industrijske aktivnosti koje negativno utječu na morske ekosustave.

S druge strane, dodaju, izvještaj potvrđuje da učinkovita zaštita određenih morskih područja koja bi pokrila 30 posto Sredozemnog mora, te održivo upravljanje morskim i ribolovnim aktivnostima u ostatku mediteranskog bazena, mogu pozitivno utjecati na oporavak ribljih stokova.

“Njihovo povećanje imalo bi znatan utjecaj na oporavak ekosustava, što bi imalo pozitivne učinke na milijune ljudi koji ovise o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda”, tvrde u WWF-u. (Hina)