Aktualno, Nekategorizirano

“Dan bioraznolikosti” u subotu u zagrebačkom parku Maksimiru

foto: fah

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, u subotu, 19. svibnja, u zagrebačkom parku Maksimiru održat će se edukativno-zabavni program “Dan bioraznolikosti”, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, jedan od organizatora događanja.

Organizatori su i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Javna ustanova Maksimir. Sudjelovat će i Hrvatske vode, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode i brojni drugi.

U Maksimiru će od 11 do 17 sati biti održane brojne radionice, interaktivne igre i izložbe na otvorenom. Ondje će se moći naučiti ponešto o važnosti očuvanja okoliša i prirodne raznolikosti kao i o odgovornom ponašanju i odnosu prema prirodi.

U sklopu “Dana bioraznolikosti” bit će održane edukativne ture: “Tko gmiže po parku Maksimir?”, “Mali grabežljivci”, “Maksimirski letači”, “Invazija na Maksimir”, “U potrazi za biljnim vrstama”.

U Paviljonu jeke djeci predškolske i školske dobi približit će se tematika zašite okoliša i prirode te klimatskih promjena kroz virtualni muzej Diverterra.

WWF Adria ove godine na proslavu dolazi uz poruku da svatko osobno može djelovati na oporavak morskih vrsta i pomoći da i buduće generacije imaju dostatan izvor proteina iz mora.

U suradnji s Hrvatskim geološkim društvom bit će održana georadionica “Krš i lom”, dok će stručnjaci iz Hrvatskih voda demonstrirati kako radi pokretni mini-laboratorij, a u čemu će se djeca i odrasli moći i sami okušati.

Na štandu kampanje “Za ljepšu našu” djeca će moći zaigrati ‘kantomet’ i igru “Čovječe, ne kupuj sve” te na zabavan način naučiti kako smanjiti nastanak otpada i kako odvajati otpad. Osim toga, kroz igru “Abrakadabra – pretvori se” i radionicu ‘o ponovnoj upotrebi’ svi posjetitelji moći će saznati kako od svakodnevnih otpadnih stvari napraviti korisne predmete.

Svoje aktivnosti u Maksimiru predstavit će i svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode koji će zainteresirane upoznati s bogatstvima biljnog i životinjskog svijeta u parkovima kao i aktivnostima i ponudom.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003., ističu u Ministarstvu.(Hina)