EHO, Nekategorizirano

Zagreb Pride tvrdi da prijedlog Zakona o udomiteljstvu diskriminira životne partnere

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagreb Pride priopćio je u utorak kako novi prijedlog Zakona o udomiteljstvu nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, koji životnim partnerima jamči jednaka prava kao bračnim i izvanbračnim drugovima, te upozorava da prihvaćanjem takvog zakona Hrvatska mogla biti izložena tužbama građana, prenosi Hina.

U Zagreb Prideu tvrde kako novi Zakon o udomiteljstvu, koji ne omogućuje udomljavanje djece istospolnim partnerima, nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, po kojem životni partneri imaju jednake mogućnosti za ostvarenje svih prava te javnih i privatnih usluga kao i bračni i izvanbračni partneri i njihova djeca.

“Ako se prijedlog Zakona usvoji, Vlada će Republiku Hrvatsku izložiti tužbama vlastitih građanki i građana zbog povrede prava na jednako postupanje”, navodi se u priopćenju.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju kako nije prvi put da Vlada stvara “institucionalne okolnosti za diskriminaciju istospolnih parova” jer je od 2016. godine izglasan niz posebnih zakonskih propisa koji nisu u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu i drugim propisima koji nalažu jednako tretiranje životnih i bračnih drugova.

“Ovaj prijedlog Zakona smatramo još jednim pokušajem diskriminacije i nasilja protiv naših obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi i koji nećemo dopustiti”, poručuju iz Zagreb Pridea i podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) 2016. godine Hrvatsku proglasio krivom za diskriminaciju istospolnih parova.

Zbog presude ESLJP-a mijenao se Zakon o strancima koji je omogućavao spajanje obitelji isključivo bračnim i izvanbračnim raznospolnim parovima, a Hrvatska je tužiteljici iz proračuna isplatila odštetu.

Pozivajući se na riječi pravobraniteljice za djecu, iz Zagreb Pridea kažu da glavni kriteriji u ostvarivanju prava na udomiteljstvo trebaju biti sposobnost, motiviranost i posvećenost osoba da na adekvatan način brinu i skrbe za djecu, a ne njihova spolna orijentacija ili rodni identitet.