Nekategorizirano, Svijet

Indijski vrhovni sud nakon stoljeće i pol ukinuo zakon koji zabranjuje istospolne veze

VAZNA-ODLUKA-Indijski-vrhovni-sud-nakon-stoljece-i-pol-ukinuo-zakon-koji-zabranjuje-istospolni-seks_ca_largeIndijski Vrhovni sud poništio je Odjeljak 377, zakon star 157 godina koji je zabranjivao istospolni seks, a samim time i kriminalizirao gay osobe. Tako je jedna od najdužih bitaka za homoseksualna prava napokon završena pobjedom.

Autor: Filip Kušter, Novi list

Pet sudaca na indijskom Vrhovnom sudu tjednima je slušalo strastvene argumente za i protiv dekriminalizacije istospolnih odnosa. Sudski spor počeo je u srpnju ove godine.

Jednoglasna presuda

Danas ujutro članovi sudačke stolice donijeli su jednoglasnu presudu kroz četiri odvojene, ali istodobne procjene. Suci su Odjeljak 377 opisali kao proizvoljan i rekli kako se sloboda može ostvariti samo ako LGBT zajednica posjeduje jednaka prava kao i svi ostali članovi društva.

Ovakva odluka mogla bi imati velike posljedice za razne pravne LGBT bitke diljem Commonwealtha, političku zajednicu koja uključuje 53 zemlje sačinjene većinom od bivših teritorija Britanskog carstva.

U travnju ove godine, britanska premijerka Theresa May, na sastanku nacija Commonwealtha, rekla je za sporni Odjeljak 377 da je bio „pogrešan tada, a pogrešan je i sada“. U 37 zemalja Commonwealtha još se vode slične legalizacijske bitke protiv kaznenih zakonika donesenih u doba kolonizacija. Tijekom sljedećih mjeseci sudove u Keniji i Bocvani čeka isti izazov koji je indijski Vrhovni sud danas izvršio.