Nekategorizirano, Svijet

LGBT+ Amerikanci korak bliže “slobodi” nakon usvajanja Zakona o jednakosti

EPA

LGBT+ Amerikanci korak su bliže zakonskoj zaštiti od diskriminacije nakon što je Zastupnički dom Kongresa u četvrtak usvojio ključni prijedlog zakona o građanskim pravima koji podržava demokratski predsjednik Joe Biden.

Zastupnički dom usvojio je s 224 glasa “za” i 206 “protiv” povijesni Zakon o jednakosti, kojim se mijenja Zakon o građanskim pravima iz 1964. kako bi se u njega uključilo seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao zaštićene klase uz rasu, religiju, spol i nacionalno podrijetlo.

Zastupnici su strogo poštivali stranačku stegu i samo troje republikanaca glasalo je za prijedlog zakona.

“Bez Zakona o jednakosti, ova nacija nikada neće ostvariti svoja načela slobode i jednakosti”, rekla je demokratska zastupnica Marie Newman iz Illinoisa, koja ima transrodnu kćer.

“Glasam za Zakon o jednakosti za Evie Newman, svoju kćer i najsnažniju, najhrabriju osobu koju znam”.

LGBT ljudi često se susreću s predrasudama prilikom traženja stana, podizanja kredita, sudjelovanja u porotama i na javnim mjestima. Njihova diskriminacija zabranjena je samo u 22 američke savezne države i u Washingtonu D.C.

Državni parlamenti redovito donose zakone koji ograničavaju njihovu zaštitu. Od početka godine, desetak država uvelo je ili usvojilo zakone koji zabranjuju transrodnim djevojkama da sudjeluju u ženskim sportskim ligama.

Da bi Zakon o jednakosti stupio na snagu, mora dobiti 60 glasova u Senatu, koji je jednakomjerno podijeljen na demokrate i republikance.

Nekoliko republikanaca mu se protivi, uključujući senatora Mitta Romneyja, bivšeg predsjedničkog kandidata, koji je rekao da će se usprotiviti zakonu osim ako ne bude uključivao “snažnu zaštitu vjerskih sloboda”.(Hina)