Nekategorizirano, Stajališta

“Zagrepčanka godine” odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić

Nagradu “Zagrepčanka godine” dobit će pravnica i odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina, odlučili su četvrtak na sjednici većinom glasova zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.

Sanji Bezbradica Jelavić će Nagrada “Zagrepčanka godine” biti uručena na svečanoj sjednici Gradske skupštine na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

U Zaključku o dodjeli nagrade navodi se da je Sanja Bezbradica Jelavić, svojim znanjem, stručnošću, ustrajnošću i bezgraničnom empatijom pomogla velikom broju žrtava raznih kaznenih i prekršajnih djela u ostvarenju njihovih zakonom zajamčenih prava.

Posljednjih 20 godina, a osobito prema rezultatima postignutima tijekom 2021., intenzivno djeluje na zaštiti ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova aktivno sudjelujući u kreiranju zakona i javnih politika, pravilnika te lobirajući za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iznimno značajan pravni uspjeh Sanja Bezbradica Jelavić ostvarila je zastupajući obitelj tragično preminule djevojčice Madine Hussiny koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana. U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđena je odgovornost Republike Hrvatske za povredu više članaka Konvencije o ljudskim pravima i pratećih protokola.

Dugogodišnjim radom na području zaštite najranjivijih skupina poput migranata, žena koje su preživjele nasilje i njihove djece – pravnica i odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić daje znatan doprinos ostvarenju temeljnih ljudskih prava i vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, ističe se u zaključku o dodjeli Nagrade “Zagrepčanka godine” Sanji Bezbradica Jelavić.