EHO, Nekategorizirano

Zajednica Susret završila kampanju „Neću biti ROBoT“: djeci najviše dva i po sata uz igrice i mobitel

Foto: Zajednica Susret
Foto: Zajednica Susret

Prema anketi provedenoj u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola 39,2 posto dječaka i 33,6 posto djevojčica često ili gotovo svakodnevno dobivaju kritike od svojih bližnjih da se „skinu s interneta“, izvijestila je Humanitarna organizacija Zajednica Susret.

Čak 43 posto djevojčica i 34,3 posto dječaka gotovo svakodnevno ostaju pred ekranima dugo u noć i time smanjuju vrijeme koje im je potrebno za kvalitetan odmor i normalno funkcioniranje u školi, obitelji i zajednici. Dječaci (35,6 posto) nešto više od djevojčica (26,9 posto) zanemaruju kućanske i školske obveze zbog korištenja računala i interneta, a 54 posto ispitanika internet koristi isključivo u zabavne svrhe.

Podaci su to koji su iznijeti u srijedu na okruglom stolu na temu ovisnosti o tehnologijama koji je organizirala Humanitarna organizacija Zajednica Susret u Tribinama Grada Zagreba. Ujedno je time završena osmomjesečna kampanja „Neću biti ROBoT“ započeta u svibnju ove godine s ciljem osvještavanja problema ovisnosti o mobitelima, računalima, ekranima i sl.

O problemima ovisnosti o tehnologiji kao ovisnosti modernog vremena govorili su sudionici okruglog stola prof. dr. Danijel Labaš, mr. sc. Luka Maršić iz KBC „Sestre milosrdnice, Alma Rovis Brandić, viša stručna savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje te ravnatelji osnovnih škola.

Devet zagrebačkih osnovnih škola sudjelovalo je u kampanji, a rezultati pokazuju, kako se moglo čuti na okruglom stolu, kako kampanju treba nastaviti i u drugim zagrebačkim školama, kao i proširiti u drugim hrvatskim gradovima. Zasad su zanimanje pokazali gradovi Varaždin, Split i Dubrovnik.

Neću biti ROBoT„Zajednica Susret kampanjom „Neću biti ROBoT““ imala je cilj skrenuti pozornost na vrijeme koje djeca, mladi i odrasli provode uz razne tehnologije i sve sadržaje koje te tehnologije omogućuju. Jedna od značajnijih stvari koje nam omugućuje tehnologija jest igra  što zasigurno i jest jedna od osnovnih  životnih  potreba. Međutim, istaknuto je, cilj kampanje nije borba protiv protiv same igre i tehnoloških “igračaka” kao što su play station, računala, i internet jer je njihova potreba u današnjem društvu neupitna, ali željelo se upozoriti na vrijeme koje dijete provodi uz tehnologije. Prema mišljenju stručnjaka vrijeme provedeno uz tehnologije trebalo bi biti najviše dva i pol sata dnevno, a sve više od toga može biti štetno“, izjavila je Miroslava Rožanković, voditeljica kampanje iz Humanitarne organizacije Zajednica Susret.

Kampanja se odvijala uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba, te uz podršku Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti te uglednih liječnika psihijatara koji se bave ovom problematikom.

„Svjesni problema koji je već prisutan u našim školama uključili smo se u kampanju Zajednice Susret kako bismo preventivno djelovali u sprečavanju posljedica ovisnosti modernog doba. Štetnost ovisnosti novog doba moramo približiti ponajprije roditeljima, a potom i djeci i stručnim djelatnicima škole,  jer samo zajedničkim snagama možemo osvijestiti ovaj problem. Kampanju smo provodili među učenicima viših razreda osnovne škole, ali vjerujemo da je prevenciju potrebno provoditi i u nižim razredima. Svakodnevno svjedočimo tome da su djeca satima u virtualnom svijetu što je višestruko štetno za njihov razvoj. Potrebno je ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima, a tehnologiju koristiti umjereno da ne bismo postali ROBoTi“, izjavila je ravnateljica Osnovne škole Cvjetno naselje Nataša Batnožić čija je škola osvojila nagradu u iznosu od četiri tisuće kuna za najbolji plakat i crtež kao produkte kampanje.