EHO, Nekategorizirano

Zapošljavanje nakon zatvora – 5 važnih pitanja i odgovora

Izdržavanje kazne zatvora je vrlo specifično iskustvo u kojem je pojedinac izložen jednom potpuno drugom okruženju nego što je to život na slobodi. Povratak u zajednicu može biti veliki šok za pojedinca jer ga čekaju i velike obveze. Povratak znači preuzimanje odgovornosti između ostaloga i za vlastite financije. Jedan od najvećih izazova je kako pronaći odgovarajući posao.

Ovdje vas mogu mučiti mnoga pitanja vezana uz samu potragu. Odakle krenuti? Kome se javiti? Kako popuniti rupu u životopisu nastalu tijekom izdržavanja kazne zatvora? Što reći o samom zatvoru? Što ako poslodavac traži potvrdu o nekažnjavanju…. Postoji cijeli niz pitanja koja se javljaju, na koja bi bilo dobro imati spreman odgovor. Prije samog odgovora, važno je imati jasna očekivanja od samog sebe i biti ok s vlastitim životnim izborima i iskustvima. Neke od potencijalnih odgovora možete pronaći u nastavku.

Zapošljavanje nakon zatvora: odakle krenuti?
Prije svega, važno je dobro se informirati o mogućnostima koje postoje na tržištu rada, istražiti što poslodavci traže za poslove koje biste vi mogli obavljati. Treba uzeti u obzir dugotrajnost vaše kazne. Ako je bila riječ o dužoj kazni znači da ste u tom periodu bili izvan događanja te je važno vidjeti koje su se promjene dogodile u međuvremenu. Informirajte se koliko i na koji način su se promijenili uvjeti na tržištu rada. Uvijek je važno znati koji su najnoviji trendovi po pitanju poslova – koliko je uznapredovala tehnologija u poslovima koji vas zanimaju, koji način prijavljivanja za posao je trenutno najpopularniji, koji poslovi se trenutno najviše traže.

Na internetskim stranicama na kojima se nude poslovi često se osim ponude poslova nalaze i korisni savjeti vezano uz poslove – kako ga tražiti, kako napisati dobro motivacijsko pismo, kako kontaktirati poslodavce i mnoge slične i važne teme. Osim toga, često budu dostupne i informacije o sajmovima poslova i drugim sličnim događanjima na koje možete otići i upoznati neke od poslodavaca. Korisne informacije možete potražiti i u Rodinoj brošuri „Kako tražiti/naći posao nakon zatvora“.

Na ovoj poveznici se nalazi popis korisnih internetskih stranica koje bi bilo dobro redovito provjeravati po kategorijama željenih poslova.

Tekst preuzet sa stranice https://kakodalje.eu/  

Projekt moto#R se provodi od srpnja 2019. do srpnja 2021. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, ugovoren je na pozivu za dodjelom bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu“.