EHO, Nekategorizirano

Zbog biljaka je iz grada otišla na obronke Papuka

Tatjana Ordanić zapušteno je zemljište pretvorila u ekooazu u Požeškome Markovcu.

Kad je prije nekoliko godina vidjela šikaru u Požeškome Markovcu i zamislila kako bi ondje mogla uzgajati razno bilje, (bivša) Osječanka Tatjana Ordanić nije mnogo razmišljala. Zemljište je kupila i uskoro postala ponosna vlasnica certifikata “100 % s Papuka, gore koja pamti more”, i to zahvaljujući OPG-u “Vilin šapat”. Mirisne biljke za ukusne čajeve prezentirala je jučer na Ekotrgu na glavnoj tržnici i svojom pričom pokazala kako selidba iz urbane u ruralnu sredinu radi ostvarenja svojih dugogodišnjih želja i nije nepremostiva životna odluka, prenosi Glas Slavonije.

– Bila sam koordinatorica projekta “Eko poduzetnik” Udruge Slap iz Osijeka i jednom prilikom jednu smo grupu educirali za ekološko poduzetništvo u blizini gdje sad živim. Ostala sam ondje neko vrijeme po službenoj dužnosti i odlučila sam kupiti to zemljište te sam u veljači 2012. godine potpuno iselila iz Osijeka. Bavim se ekopoljoprivredom i, osim ljekovitoga bilja, uzgajam povrće, voće, nešto žitarica, a imam i razne životinje – pohvalila se ova poduzetnica, čiji su čajevi od sljeza, matičnjaka i brojni drugi oduševili posjetitelje jučerašnjeg Ekotrga.

Kako i ne bi kad se, osim čaja u tekućem stanju, za slastice pobrinula organizatorica Ekotrga Ljiljana Olujić. Pripremila je maštovite kolačiće s matičnjakom, uz dodatak domaćeg maslaca i limuna, te bezglutenski kolač, također s matičnjakom, narančinom koricom i bademovim brašnom. Uz dodatak čajeva iz OPG-a “Vilin šapat”, slastice su oduševile posjetitelje koji su se raspitivali i o kupnji ne samo tog, nego i ostalih čajeva koji se, uz dodatak meda i limuna, odnosno “čisti”, svakako preporučuju u ovim zimskim danima. Mogu ga nabaviti putem e-cekera, a proizvodi ove rođene Osječanke oduševili su ne samo Osijek nego i Požegu, Zagreb…