Aktualno, Nekategorizirano

Naša dobra hrana – konferencija o održivosti prehrambenog sustava

Ne propustite dobre razgovore za bolji svijet! Na 5. konferenciji o održivosti prehrambenog sustava Naša dobra hrana pričamo o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lanacima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje. Pridružite nam se! – navodi se u pozivu udruge ZMAG.

Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana održat će se u subotu, 13. studenog 2021. godine, od 10 do 15 sati, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uz prijenos uživo putem Facebook i YouTube kanala udruge ZMAG.

Konferencija Naša dobra hrana je javni događaj za sve zainteresirane koji se žele educirati o temama iz područja prehrambenog suvereniteta i agroekologije. U fokusu ovogodišnjeg izdanja konferencije bit će propitivanje postojećih modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera dobre prakse i pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane na naše prehrambene sustave, zdravlje, planet i buduće generacije.

Konferenciju će otvoriti Ronja Dietschmann iz inicijative Good Food Good Farming Action Days 2021 koja poziva nacionalne vlade da promijene smjerove poljoprivrednih politika kako bi osigurali održivu budućnost za ljude i planet. Ovom prilikom predstavit će europsku kampanju za održivost prehrambenih sustava koja zahtjeva promjenu prehrambenih i poljoprivrednih politika EU u smjeru veće podrške malim poljoprivrednicima i poljoprivredi koja štiti tlo, vodu, ekosustave, biološku raznolikost, pomaže u rješavanju klimatske krize i osigurava zdravu hranu za sve.

Roman Ozimec, istraživač, agronom i prirodoslovac iz udruga ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, pričat će o važnosti agrobioraznolikosti kao ključnog elementa civilizacijskog opstanka, dok će Dražen Šimleša iz ZMAG-a prezentirati studiju koja je rezultat istraživanja solidarnih kratkih lanaca opskrbe u Hrvatskoj koja istražuje razloge sudjelovanja sve brojnijih korisnika u takvim lancima, razinu njihovog zadovoljstva i očekivanja za budućnost. Radi se o prvom takvom istraživanju na razini cijele zemlje i na razini svih inicijativa i grupa u Hrvatskoj

Drugi dio konferencije bit će rezerviran za predstavljanje pozitivnih primjera ekoloških modela proizvodnje u Hrvatskoj, ujedno i dijela rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava. Kao primjeri dobrih priča iz Hrvatske predstavit će se Dino Grgorović iz Eko bire Kampanjola koja u Istri proizvodi ekološko pivo, vodeći se principima održivog poslovanja (craft, eko i lokalne) te Hrvoje Bota iz poduzeća Održivo koji će podijeliti vlastito praktično iskustvo u ekološkoj proizvodnji hrane, regenerativnoj poljoprivredi i permakulturnom dizajnu u Dalmaciji. Još jednu zanimljivu priču ispričat će i Studentski vrt, inicijativa studenata Agronomskog fakulteta, pokrenuta 2018. godine, čiji je cilj kroz praktično iskustvo širiti znanje o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, zdravom načinu života i ekologiji te povezati studente raznih usmjerenja i fakulteta.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, broj mjesta za sudjelovanje uživo je ograničen, stoga se potrebno prijaviti na linku: https://bit.ly/31icv3f

U slučaju izmjene propisanih nužnih epidemioloških mjera i dodatnog ograničavanja javnih okupljanja, zadržavamo pravo izmjene programa i formata konferencije o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost – zaključuje se u pozivu.