Hrvatska, Nekategorizirano

Predavanja i razmjena sjemena u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku

razmjena sjemena_crVeljača je savršeno vrijeme za početak vrtlarske sezone. Prvo se sjemenje za sadnice sije u zatvorenom prostoru, a početkom ožujka i na otvorenom. To najbolje znaju permakulturisti pa se ovih dana organiziraju razmjene sjemena, uglavnom starih sorti te druženja permakulturista.

Očuvajmo biorazzznolikost

U varaždinskoj udruzi Gredica 18. veljače organiziraju predavanje i razmjenu sjemena “Očuvajmo biorazzznolikost”, a koje će se održati u 3. Mjesnom odboru Varaždin, zagrebačka 17 s početkom u 10.30 sati.

Zainteresirani će na predavanju moći saznati da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo, a gliste za plodno tlo te da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika. Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane. Upoznajte dio tog živog svijeta oko nas i naučite kako mu svi mi možemo pomoći u opstanku. Znanjem o korisnim životinjama u vrtu i načinima kako osigurati ravnotežu između korisnih organizama i nametnika uvelike si olakšavate uzgoj zdrave hrane bez potrebe za prskanjima ili dodatnom intervencijom u vrtu. Predavačica Silvija Kolar-Fodor otkrit će neke od načina kako postići ravnotežu u vrtu, a koje ona koristi u svom biovrtu.

Detalje pratite na FB eventu.

Dan permakulture

Zelena mreža aktivističkih grupa organizira Dan permakulture i razmjenu sjemena koji će se 26. veljače održati u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj 1 u Zagrebu. Uz razmjenu sjemena, tradicionalno predavanje održat će Silvija Kolar-Fodor iz udruge Biovrt – u skladu s prirodom.

– Pripremili smo šarolik program koji obuhvaća razne teme povezane s permakulturom i održivim načinom života. Također, predstavit ćemo dvije permakulturne inicijative za koje vjerojatno još niste čuli, jedna iz Istre, a druga iz Slunja. I naravno, ponesite svoju kolekciju sjemena kako bi sudjelovali u razmjeni s našim čuvarima i čuvaricama genske raznolikosti – pozivaju u ZMAG-u na FB eventu.

Razmjena traje od 10.30 do 15.30 sati, a za to će se vrijeme održati predavanje o permakulturi za početnike, bit će predstavljene permakulturne inicijative “Od Kulture do Permakulture” te “Istarski zemljobrod”. Predavanja će održati Dražen Šimleša, Matko Šišak i Bruno Motik.

Razmjena i predavanje u Osijeku

Udruga Osječkih permakulturista Ospera već tradicionalno, pred samu vrtlarsku sezonu organizira razmjenu domaćeg sjemena.

Ovogodišnja razmjena sjemena održat će se u subotu, 4. ožujka na Trgu Lava Mirskog 1, u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad, od 10 do 14 sati.

Osim uobičajene razmjene sjemena starih i neobičnih sorti, posjetitelji će moći odabrati sjeme rajčice inicijative “Volim rajčice”. Uz razmjenu, taj će se dan održati i predavanje Sunčane Pešak o tome kako i zašto čuvati domaće sorte, što pojedinci mogu napraviti da se starinske sorte održe i čuti tko i kako to radi u Hrvatskoj i Europi.

Sunčana Pešak agronomka, permakulturna dizajnerica, aktivistica, posljednjih je godina radila u ZMAG-u kao koordinatorica programa za hranu te između ostaloga i na temi sjemenarstva – s jedne strane na formiranju i održavanju ZMAG-ove kolekcije sjemena, radionicama i s druge na praćenju politike po pitanju sjemenarstva.  Od 2013. godine sudjeluje u radu nekoliko povjerenstava u Ministarstvu poljoprivrede vezano uz nove Zakone i strategije. Autorica je nekoliko brošura o sjemenu, dvije praktične o čuvanju sjemena na gospodarstvu (jedna u izdanju ZMAG-a, druga, najnovija u izdanju udruge Žmergo iz Opatije) te jednu o sjemenarskoj politici i općenito stanju na tržištu sjemena u svijetu i kod nas. U sklopu projekta Sjeme za budućnost (Seeds for the future) radila je na povezivanju i upoznavanju čuvanja sjemena  portugalskih, engleskih, poljskih i hrvatskih čuvara sjemenske baštine.

Detalje pratite na FB eventu.

Maja Celing Celić