EHO, Nekategorizirano

U Zlatnoj Gredi održan peti blok STEM Akademije

U Kući u prirodi u Zlatnoj Gredi 21. i 22. travnja 2022. održan je peti blok edukacije STEM Akademije koju provodimo kao dio aktivnosti projekta STEM za održivu budućnost. Ovom edukacijom želimo ojačati predstavnike OCD-a i akademske zajednice za popularizaciju STEM-a. Predstavnici partnera proširili su svoje znanje o društvenom poduzetništvu i društveno korisnom učenju, o makerspaceu i design thinkingu – navodi Odraz.

Svrha projekta “STEM za održivu budućnost” je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Tema kojoj je posvećen ovaj edukacijski blok bila je društveno poduzetništvo s kojim nas je upoznala Sonja Vuković iz udruge Slap. U izlaganju potkrijepljenom brojnim primjerima dobre prakse, prenijela nam je da je društveno poduzetništvo poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Jasmin Sadiković iz udruge Zeleni Osijek predstavio nam je primjer dobre prakse društvenog poduzetništva “Zlatna Greda-kuća u prirodi” u kojoj se je odvijao program STEM Akademije. Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a približila je sudionicima društveno korisno učenje, model putem kojeg studenti uče i razvijaju se sudjelovanjem u aktivnostima koje odgovaraju potrebama zajednice, koje su integrirane u akademski kurikulum i ostvaruju vrijeme za promišljanje i raspravu o iskustvima stečenima tijekom sudjelovanja u aktivnostima te društvenu ulogu visokoobrazovnih institucija, a nastavili smo s temom makerspacea (prostorima zajedničkog stvaranja) koju je predstavila Deborah Hustić iz udruge Radiona kao i ostale djelatnosti kojima se Radiona bavi. Ostatak dana iskoristili smo za posjet OPG-u Matijević i vidikovcu Batina.

Drugi dan nastavili smo sa zanimljivim radom u grupama koji nam je poslužio za bolje razumijevanje metode design thinkinga (metoda za praktično i kreativno rješavanje problema) koju koriste brojni start-upovi, svjetske organizacije, ali čak i javni sektor što je moderirala Deborah Hustić. Potom smo se uputili do Tikveša koji će nakon obnove postati prezentacijsko-edukacijski centar za valorizaciju prirodne baštine parka prirode Kopački rit, a uslijedio je posjet primjeru dobre prakse u Osijeku. U Solderedu nas je ugostio David Zovko, mladi vlasnik ove tvrtke koja se bavi dizajnom i izradom matičnih ploča. Sav edukacijski sadržaj koji se objavljuje na blogu Soldereda je open-source što je važan doprinos maker zajednici.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku. Više o projektu pogledajte OVDJE.

Više o prijašnjim modulima edukacije pogledajte na sljedećim poveznicama:

Prvi blok edukacije
Drugi blok edukacije
Treći blok edukacije
Četvrti blok edukacije
Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a. (Izvor: Odraz)