Aktualno, Nekategorizirano

Otvorene prijave za besplatnu ljetnu školu u Šibeniku “STEM pristup za gradove budućnosti”

Pozivamo maturante i studente da iskoriste jedinstvenu priliku i prijave se na besplatnu ljetnu školu “STEM pristup za gradove budućnosti” koja će se od 18. do 22. srpnja 2022. održati u novootvorenom kampusu na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana. U interdisciplinarnom okruženju pod vodstvom profesora mentora, polaznici ljetne škole imat će priliku baviti se temama prometnog i prostornog planiranja te izraditi prijedlog idejnog rješenja razvoja odabranih područja u Šibeniku. Ljetnu školu organizira ODRAZ u suradnji s partnerima u sklopu projekta “Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti”. Rok za prijavu: 5. srpnja 2022. – navodi se na stranici odraz.hr.

Cilj ljetne škole
Pružiti mladima (studentima) mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanje u interdisciplinarnim radionicama pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih ograničenja.

Najveća korist za mlade očituje se u mogućnosti praktičnog rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama / problemima.

Tko se može prijaviti?
Ljetna škola je namijenjena studentima i budućim studentima studijskih programa u STEM područjima (geografija, prostorno planiranje, urbanizam i arhitektura, promet, građevina, strojarstvo i dr.). Na ljetnoj školi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 29 godina.

Prijava mora sadržavati:

-popunjeni online obrazac prijave
-motivacijsko pismo u kojem prijavitelj objašnjava zašto je dobar kandidat/kinja za sudjelovanje na ljetnoj školi

Prijavi se do 5. srpnja 2022. i pridruži nam se: https://forms.gle/HwBiqLvk1DtSX9A7A
S obzirom na ograničen broj mjesta (20 sudionika), pri odabiru sudionika vodit ćemo računa da okupimo polaznike iz različitih studijskih programa i STEM područja, pri čemu ćemo posebno uzeti u obzir motivacijsko pismo (pitanje u online obrascu) svakog prijavljenog. Nakon isteka roka za prijavu, svi prijavljeni će putem elektroničke pošte biti obaviješteni o statusu svoje prijave.

Teme
Mobilnost i promet, prostorno planiranje, strategije razvoja, idejni projekt, izrada modela i rješenja za identificirane prostorne probleme, STEM pristup znanosti, nove tehnologije, urbanizam, planiranje i razvoj gradova, dobro upravljanje, design thinking i sl.

Opis aktivnosti
Četverodnevna interdisciplinarna radionica pod vodstvom mentora, s temom obrade urbanog planiranja odabranog područja grada Šibenika.
Područje obuhvata: od razine kompleksa, preko kvarta ili četvrti, do razine grada.

Rezultati
Mladi podijeljeni u pet interdisciplinarnih timova izradit će prijedloge razvoja “idejnog projekta”/modela, koji osim tekstualnog uključuje i grafički prijedlog te kartografski prikaz te mogućnost dodavanja anketa kao alata ispitivanja javnog mnijenja.

Troškovi edukacije
Sve troškove (prijevoza, smještaja i prehrane) pokriva organizator Ljetne škole.
Napomena: refundirat će se samo troškovi karte javnog prijevoza (ne uključuje naknadu troškova dolaska osobnim vozilom).

Predstavljanje studentskih radova – Dan otvorenih vrata
Zadnji dan ljetne škole, u suradnji s Veleučilištem iz Šibenika i Gradom Šibenikom bit će organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će biti održano predstavljanje studenskih radova predstavnicima Grada Šibenika i široj javnosti. Idejna rješenja koja će mladi izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

Smještaj
Kampus Tvrđave sv. Ivana, Put Tanaje 29, 22000 Šibenik

Kampus šibenske Tvrđave sv. Ivana je smješten unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde. Nedavno je otvoren nakon kompleksne obnove. Ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor. Predviđen je za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave i razmjene.

Poziv i okvirni program rada pogledajte OVDJE.

……………………………………………………………………

Pojekt UrbanSTEM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je ugovoren na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”.

Nositelj projekta: Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR
Partneri: ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
Vrijeme provedbe: 12. svibanj 2021. – 11. svibnja 2023.
Ukupna vrijednost projekta:1.878.790,17 kuna