Aktivizam, Nekategorizirano

DOOR održao radionicu popularizacije STEM-a među osnovnoškolcima

Foto: DOOR

DOOR je u sklopu projekta UrbanSTEM održao pet STEM radionica „STEM u zajednici u kvartu“ 7., 8. i 13. prosinca 2022. godine u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu, navodi se na stranici udruge DOOR.

Učenici i učenice trećih i četvrtih razreda u prvom dijelu radionice pomoću arduino i croduino opreme slagali su vlastite elektroničke projekte i pobliže se upoznali sa strujnim krugom, otpornicima, LED lampicama, programiranjem i električnom energijom.

Djeca su složila lampice koje se pomoću programa na računalu pale i gase kao na božićnoj jelci, elektroničku ploču koja pokreće propeler i pametni auto na baterije.

Cilj je bio metodom „uradi sam“ i „pokušaja i pogreški“ potaknuti kod djece razvoj digitalnih vještina, vještina rješavanja problema, timski rad, komunikaciju te kreativno i kritičko razmišljanje.

 

U drugom dijelu radionice učenici i učenice su se natjecali u timu slaganjem solarnih vozila. Tim koji je prvi pravilno sklopio vozilo, koje se izloženo sunčevim zracima

Urban Stem

pomiče pomoću solarne pločice, osvojio je nagradu. Svatko u pobjedničkom timu dobio je zvono i svjetlo za bicikl, reflektirajuću traku i ruksak.

Prilikom sastavljanja vozila cilj nam je bio kod djece poticati ih na razmišljanje i razvijati shvaćanje matematičkih pojmova kao što su veličina, boja, oblik, količina, brojevi, aritmetički znakovi, razvrstavanje, simetrija, mjerenje i slično, te ih istovremeno kroz igru na zabavan način upoznati s pojmom solarne energije.

………………………………………………….
Projekt UrbanSTEM sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više informacija o projektu možete pronaći OVDJE.