Aktualno, Nekategorizirano

Besplatna STEM škola za mlade od 11. do 14. travnja 2023. u Šibeniku

Pozivamo studente studijskih programa u STEM područjima visokih učilišta u Hrvatskoj i predstavnike OCD-a mladih i za mlade da iskoriste jedinstvenu priliku i prijave se na besplatnu “STEM školu za mlade” koja će se održati od 11. do 14. travnja 2023. u Kampusu na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana. Program škole uključuje predavanja i praktičnu nastavu o temama kao što su STEM/STEAM, programiranje, robotika, upravljanje dronom, makerspace, design thinking, klimatske promjene i sl. Škola je dio aktivnosti projekta “STEM za održivu budućnost”. Rok za prijavu: 31. ožujka 2023 – navodi se na stranici odraz.hr.

Cilj STEM škole
Pružiti mladima (studentima) mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanja u interaktivnim radionicama uz pomoć i vodstvo mentora. Mladima će se približiti teme ljetne škole sa svrhom stjecanja novih znanja i praktičnog rada u području robotike, novih tehnologija, programiranja, upravljanja dronovima i klaibriranja dronova na računalu, design thinkinga i sl.

Najveća korist za mlade očituje se u mogućnosti praktičnog rada u manjim grupama tijekom radionica.

Tko se može prijaviti?
STEM škola za mlade namijenjena je mladima i studentima studijskih programa u STEM područjima te predstavnicima organizacija civilnog društva mladih s područja cijele Republike Hvratske. U školi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 29 godina.

Prijava mora sadržavati:

-popunjeni online obrazac prijave
-motivacijsko pismo u kojem prijavitelj objašnjava zašto je dobar kandidat/kinja za sudjelovanje
(u sklopu online prijave)
Prijavi se do 31. ožujka 2023. i pridruži nam se!

S obzirom na ograničen broj mjesta (20 sudionika), pri odabiru sudionika vodit ćemo računa da okupimo polaznike iz različitih studijskih programa i STEM područja, pri čemu ćemo posebno uzeti u obzir motivacijsko pismo (pitanje u online obrascu) svakog prijavljenog. Nakon isteka roka za prijavu, svi prijavljeni će putem elektroničke pošte biti obaviješteni o statusu svoje prijave.

Opis aktivnosti
Četverodnevna radionica interaktivnog tipa uz podršku mentora iz udruge Radiona, Veleučilišta u Šibeniku, ODRAZ-a i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Troškovi edukacije
Sve troškove (prijevoza, smještaja i prehrane) pokriva organizator.

Napomena: refundirat će se samo troškovi karte javnog prijevoza (ne uključuje naknadu troškova dolaska osobnim vozilom).

Dan otvorenih vrata
U sklopu škole održat će se i Dan otvorenih vrata na kojem će biti održano predstavljanje Teslinog transformatora, radionice programiranja za sve zainteresirane mlade sa šibenskog područja, kalibriranja i upravljanja dronom te s arduino mikrokontrolerima.

Smještaj
Kampus Tvrđave sv. Ivana, Put Tanaje 29, 22000 Šibenik

Kampus šibenske Tvrđave sv. Ivana je smješten unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde. Nedavno je otvoren nakon kompleksne obnove. Ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor. Predviđen je za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave i razmjene.

Nacrt programa škole pogledajte OVDJE.

Pojekt STEM za održivu budućnost je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.