EHO, Nekategorizirano

U Rijeci održan četvrti blok edukacije STEM Akademije

U prostoru riječkog RiHuba 31. ožujka i 1. travnja 2022. održan je četvrti blok edukacije STEM Akademije koju provodimo kao dio aktivnosti projekta #STEMzaBudućnost. U sklopu edukacije kojom želimo ojačati predstavnike OCD-a i akademske zajednice za popularizaciju STEM-a, 17 predstavnika partnera unaprijedili su vještine uspješne komunikacije i prezentacije te posjetili primjere dobre prakse – riječki StepRI i ICT tvrtku Infobip u Vodnjanu, navodi se na stranici udruge Odraz.

Svrha projekta “STEM za održivu budućnost” je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Tema četvrtkog bloka edukacije koju je vodila psihologinja Carmen Majetić Pavić bila je posvećena komunikacijskim i prezentacijskim vještinama. Nakon što su polaznici upoznati s načinima kako ostvariti uspješnu komunikaciju i pripremiti uspješnu prezentaciju, Milan Bajić, viši predavač s Tehničkog veleučilišta Zagreb održao je izlaganje o primjeni digitalne obrade slike u društvu.

Drugi dan je uslijedio posjet primjerima dobre prakse. U riječkom kampusu nas je ugostila Jana Blažević Marčela iz znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci StepRI. Riječ je o poduzetničkoj potpornoj instituciji koju je 2008. osnovalo Sveučilište u Rijeci, Poslovno -inovacijska agencija RH-BICRO, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Svima koji žele pokrenuti posao ili već imaju svoj startup, Step Ri nudi program podrške kod pokretanja poslovanja te iskusni tim mentora i poslovnih savjetnika. Pored toga, nude edukacije iz poduzetništva te savjetovanje za inovacije i upravljanje.

Nakon Rijeke otputovali smo u Istru, gdje smo posjetili impresivan Infobipov kampus Pangea u Vodnjanu koji se prostire na 17.000 četvornih metara. Kampus čini velika centralna zgrada, park, igralište za tenis i odbojku na pijesku te kuće izgrađene u tradicionalnom mediteranskom stilu. Kampus Infobipa nije samo poslovni prostor za lokalnih 300 zaposlenika, nego i edukacijski centar za nove djelatnike iz najudaljenijih dijelova svijeta. Jedna od najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki i najvećih globalnih komunikacijskih platformi u našem okruženju, osnovane 2006. godine, zapošljava preko 80 nacionalnosti. O tome čime se Infobip bavi, više nam je ispričala Monika Ivanović, voditeljica odgovorna za brendiranje poslovanja u Infobipu.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku. Više o projektu pogledajte OVDJE.

Više o prijašnjim modulima edukacije pogledajte na sljedećim poveznicama:

Prvi blok edukacije
Drugi blok edukacije
Treći blok edukacije
Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.