EHO, Nekategorizirano

Braniteljske zadruge edukacijom o ekološkoj poljoprivredi pomažu u resocijalizaciji bivših ovisnika

Edukacije i pokazne vježbe na primjerima Modro zelene zadruge i zadruge Neretvanski branitelj organizirala je Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u okviru projekta „VjerujUSebe“ čija je provedba započeta u studenom prošle godine. Cilj je projekta smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti, te u kojem se nude razne aktivnosti i usluge savjetovanja i pomaganja, navodi se u priopćenju Zajednice braniteljskih zadruga.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je pomoći ciljnoj skupini, osobama s problemom ovisnosti, da izbjegnu socijalnu isključenost i dugotrajnu nezaposlenost na način da ih se upozna s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Na temeljima stečenoga znanja u segmentu ekološke poljoprivrede i prerade primarnih proizvoda (masline, aromatična i ljekovita bilja..) mogu se lakše uključiti i biti konkurentni na tržištu rada.

U subotu 24. travnja u ekološkom masliniku Modro zelene zadruge održana je prva aktivnost (Edukacija društvenog poduzetništva na primjerima zadruga) s korisnicima iz Zajednice Pape Ivana XXIII. Zadruga ima jedan od najvećih ekoloških maslinika na priobalnom području RH, a svoju poslovnu politiku temelji na proizvodnji i trženju autohtonih proizvoda poput maslinovog ulja, vina i prerade ljekovitog i aromatskog bilja u eterična ulja s vlastitom opremom za destilaciju.

Korisnicima je kroz predavanje predstavljeno maslinarstvo, proizvodnja maslinovog ulja, prerada smilja i lavande nakon čega su kroz pokazne vježbe pobliže upoznati s uzgojem, održavanjem, te rezidbom maslina i smilja. Korisnici su se po grupama raspodijelili po nasadu, dok su jedni obrezivali masline, drugi su okopavali smilje i lavandu koji su zasađeni između stabala.

Druga edukacija održana je u petak 30.4 u vinogorju Komarna. Edukaciju i pokazne vježbe predstavila je zadruga Neretvanski branitelj iz Podgradine koja se također bavi ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Korisnici su upoznati vinogradarstvom; sadnjom vinove loze, održavanjem i njegom, berbom i skladištenjem te preradom. Kroz pokazne vježbe i praktični rad još su se pobliže upoznali s cijelom granom vinogradarstva.

Nakon vrijednog rada na edukacijama uslijedio je ručak i druženje na vanjskim prostorima uz edukativni sadržaj prikazan kroz prezentacije od strane stručnih edukatora. Oba događaja su održana uz poštivanje epidemioloških mjera.

Cilj je da sve projektne aktivnosti budu zanimljive i prihvatljive ciljnoj skupini, te da ih se na taj način pokuša zainteresirati za neki segment poljoprivredne proizvodnje, kako bi razvili potrebna znanja i vještine da budu što konkurentniji na tržištu rada.

Trajanje projekta „VjerujUSebe“  je 24 mjeseca, a ugovoren je u okviru poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I“, UP.02.2.2.06, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.