EHO, Nekategorizirano

Zajednica braniteljskih zadruga edukacijom i savjetovanjima pomaže dugotrajno nezaposlene

U posjetu udruzi osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej” u Kninu, foto: Zajednica braniteljskih zadruga

Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u studenom 2020. je započela s provedbom projekta „VjerujUSebe“ kojemu je cilj smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti, te u kojem se nude razne aktivnosti i usluge savjetovanja i pomaganja.

Glavni korisnici ovog projekta su osobe s različitim vrstama ovisnosti koje utječu na njihov status u društvu i uključeni stručnjaci. S ciljem da se izbjegne socijalna isključenost projekt nudi razne aktivnosti i socijalne usluge savjetovanja.

U studenom je održana šesta edukacija društvenog poduzetništva na primjeru Poljoprivredno-braniteljske zadruge „Svilaja“ na vrličkom području u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije. Posjetila se pršutana obitelji Stipe Baturine, hrvatskog branitelja, koja ima potencijalne mogućnosti širenja, odnosno razvoja i zapošljavanja. Stipe Baturina i njegov sin Ivan Baturina, zajedno sa Antom Blaževićem (zadrugar) proveli su korisnike kroz pogon, objasnili način poslovanja i proizvodnje. Nakon obilaska i predavanja organiziran je ručak za korisnike, projektni tim i zadrugare.

Organizirano je studijsko putovanje u Šibenik i Knin 16. prosinca s projektnim timom i korisnicima. U sklopu putovanja organizirano je i javno predstavljanje projekta u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku gdje je održana prezentacija o ostvarenim aktivnostima unutar jedne godine provođenja projekta. Također posjetila se udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej” u Kninu. Direktor udruge Vlado Arežina upoznao je korisnike sa radom svoje udruge, samim počecima i svim preprekama na koje su nailazili. Bartolomej u Kninu posljednjih godina zapošljava oko 100 zaposlenih osoba različitih specijalizacija, od suradnika u nastavi, njege osoba s potrebama, edukacije i rehabilitacije osoba s invaliditetom, kroz poludnevni boravak za djecu s invaliditetom, proizvodni pogon Bartolomeja j.d.o.o. itd.

U siječnju su održane četiri specijalizirane edukativne radionice vezane za jačanje specijalističkih vještina korisnika (uključenih stručnjaka) vezane uz rad s ovisnicima i rehabilitaciju. Teme edukacija su bile: prevencija i tretman ovisnosti, odgojne metode, resocijalizacija, krizne situacije i postupci.

Održana je i online prezentacija na kojoj se govorilo o projektu, ostvarenim aktivnostima i planovima za buduća razdoblja. Sudjelovali su projektni tim, partneri, članovi Zajednice braniteljskih zadruga i druge zainteresirane osobe.
Trajanje projekta „VjerujUSebe“ je 24 mjeseca, a ugovoren je za sufinanciranje na pozivu „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.