EHO, Nekategorizirano

Zajednica braniteljskih zadruga završila EU projekt edukacije i osnaživanja osoba s problemima ovisnosti

Kraj je projekta VjerujUSebe, kojeg je od 1. studenog 2020. do 1. studenog 2022. provodila Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA iz Metkovića i Zajednicom pape Ivana XXIII iz Vrgorca. Projektom se nastojala smanjiti socijalna isključenost pojedinaca, osoba s problemima vezanima uz razne vrste ovisnosti, i siromaštvo koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti. Projekti cilj bio je educirati i povećati uključenost u
društvo pripadnika ciljne skupine u riziku od socijalne isključenosti na temelju stjecanja stručnih i poslovnih sposobnosti, pokrenuti promjene u društvenoj zajednici i ojačati kapacitete stručnjaka koji rade s njima u svrhu razvoja socijalnih usluga.

Korisnicima su se tako kroz projekt pružile edukacije o osnovama poduzetništva, te radionice osnaživanja – neophodne psihološke pomoći za otvaranje nove stranice u životu. Uz pomoć edukacija i ukupno 11 posjeta braniteljskim zadrugama diljem Hrvatske, korisnike se nastojalo potaknuti na razmišljanje o zanimanju kojim bi se htjeli baviti u budućnosti. Korisnici su tako od branitelja koji djeluju u zadrugama stekli nova znanja, upoznali su se s poslovanjem zadruga koje se bave autohtonim proizvodima, ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom, uzgojem i preradom, rukotvorinama, terapijskim sportskim aktivnostima i radom u turizmu. Također, na ovaj način su dobili savjete od osoba koje su unatoč svojim poteškoćama kroz rad uspjele u ostvarivanju svojih želja i potreba i tako unaprijedile kvalitetu svog života. Uspješnost ovih projektnih aktivnosti vidi se u tome što se dio korisnika uključenih u projekt aktivno zainteresiralo za djelatnosti kojima se zadrugari bave, čime je stvorena još jedna mogućnost za pozitivnu promjenu u njihovom životu.

Kako bi se korisnicima pružila bolja pomoć, u sklopu projekta sedam uključenih stručnjaka sudjelovalo je na raznim edukacijama koje služe za podizanje kapaciteta udruga kao pružatelja socijalnih usluga u društvu, razvoj komunikacijskih i poslovnih vještina. Organizirala su se i studijska putovanja u Hrvatskoj i Italiji kako bi korisnici dobili uvid u aktivnosti i obilježja područja gdje djeluju socijalni poduzetnici.

Na završnoj konferenciji projekta, održanoj 18. listopada u Metkoviću, predstavljeni su njegovi rezultati te je prikazan kratki film ostvarenih aktivnosti, a u razgovoru korisnika i voditelja projekta izražena je želja za nastavkom projektnih aktivnosti koje su im pružile novu perspektivu u životu. Na stranici projekta vjerujusebe.net, mogu se  vidjeti sve informacije o projektu i ostvarenim aktivnostima. (Izvor: Zajednica braniteljskih zadruga)

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt „VjerujUSebe“ provodio se 24 mjeseca, od 1. studenog 2020, do 1. studenog 2022., na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.