Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt VjerujUSebe omogućio edukacije o društvenom poduzetništvu osobama s problemima ovisnosti

Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u studenom je započela s provedbom projekta „VjerujUSebe“ kojemu je cilj smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti, te u kojem se nude razne aktivnosti i usluge savjetovanja i pomaganja.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je pomoći ciljnoj skupini, osobama s problemom ovisnosti, da izbjegnu socijalnu isključenost i dugotrajnu nezaposlenost na način da ih se upozna s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. U projekt je uključeno i sedam stručnjaka koji će sudjelovati na edukacijama i radionicama za jačanje upravljačkih i socijalno poduzetničkih kapaciteta kao i jačanje poslovnih vještina korisnika za ulazak u svijet poduzetništva.

Edukacije za društveno poduzetništvo u funkciji resocijalizacije za uključenih sedam stručnjaka započele su s online edukacijama koje su održane putem Microsoft Teams-a od 20.9. do 27.9., predavači su iz Europske poslovne škole Zagreb, a teme su bile: Poslovno planiranje, Računovodstvo i financije, Poslovno komuniciranje, Financiranje poduzetničkih projekata kroz EU natječaje, kredite i druge izvore financiranja i Informatizacija poslovanja.

Nakon online edukacija 7. i 8. listopada održane su edukacije (pokazne vježbe) uživo i dodjela diploma odnosno potvrda o završetku edukacija za društveno poduzetništvo u funkciji resocijalizacije. I buduće edukacije za uključene stručnjake u projektu će dodatno osnažiti njihove kapacitete, kako bi još kvalitetnije provodili druge programe koji mogu obuhvatiti pripadnike ciljne skupine. Na edukacijama su sudjelovali zaposlenici Zajednice braniteljskih zadruga i Zajednice Pape Ivana XXIII: Ante Vukušić, Nebojša Jerković, Gordana Cavicchi, Danita Jerković, Željko Ravlić, Krunoslav Vidović i Marta Tolj.

Trajanje projekta „VjerujUSebe“ je 24 mjeseca, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.