Nekategorizirano, Stajališta

Zdravstvenoj industriji potrebni su STEM stručnjaci

Tehnološki napredak u zdravstvenoj industriji pomaže u dijagnostici, istraživanju, prevenciji bolesti i sveukupnoj njezi pacijenata. Međutim, interesi za STEM karijerama povezanim s ovim potrebama nisu uvijek najčešći izbor onih sa STEM obrazovanjem. Najveći udio zaposlenika u STEM područjima bavi se računalima ili inženjeringom. Uz stalni porast digitalnog napretka, poput računalnog softvera, aplikacija i hands-free uređaja, mnoge mogućnosti zapošljavanja u zdravstvenoj industriji ostaju neispunjene, navodi se na stranici Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Zanimanja u području zdravstva iz STEM kategorija često se temelje na znanstvenom području. Studenti koji teže području zdravstva pohađaju predmete poput kemije, biokemije, biologije, mikrobiologije i fiziologije u kombinaciji s poslovanjem, matematikom, statistikom, informatikom, psihologijom, sociologijom i ekonomijom.

Predviđa se da će potrebe za razvojem i upravljanjem kliničke tehnologije s godinama rasti, što će rezultirati velikom potražnjom za STEM obrazovanim zaposlenicima za pružanje zdravstvenih usluga i razvoj složene medicinske opreme. Na primjer, zaposlenici s tehnološkim iskustvom posebno u zdravstvenim uređajima pomažu u rješavanju problema biomedicinske opreme i instrumenata i odgovorni su za napredak CT, MRI, ultrazvuk uređaja i druge dijagnostičke opreme.

Budućnost zdravstva također se oslanja na napredak robota i medicinskih računala. Neke bolnice planiraju koristiti robote za donošenje hrane pacijentima, medicinske potrepštine za medicinske sestre i liječnike te zdravstvene njege u cijeloj bolnici. Roboti se također koriste za pružanje podataka i informacija kirurzima tijekom operacija. 3D ispis trenutačno se testira u medicini, kao što su krunice zuba, udlage, prilagođeni organi, presadci kože te zglobovi i kosti. Također se razvijaju medicinska računala za praćenje povijesti bolesti pacijenata, uključujući simptome, povijest operacije, povijest recepata i drugih važnih podataka.

Zdravstvena industrija jedna je od rijetkih industrija koja kombinira znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku kako bi napredovala za bolje zdravlje pacijenata i veći učinak liječnika. Oni koji su zainteresirani za STEM obrazovanje moraju biti svjesni da mogućnosti nisu ograničene samo na računalni softver i inženjering. Zdravstvena industrija također je jedna od rijetkih koja nikada neće nestati. Međutim, neće doći do značajnog napretka u medicini ako se STEM obrazovanje ne usredotoči više na brojne mogućnosti u ovoj industriji i utjecaj koji ima na buduće gospodarstvo.

………………………………………

Članak je objavljen u okviru projekta UP.04.2.1.10.0050 Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.

Nositelj: Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

Partner: Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu