Nekategorizirano, Rad udruga

Zlatni cekin: Uz pomoć volontera u našem je radu puno više humanosti

Volonteri su često radili s djecom
Volonteri su često radili s djecom

– Radeći u Centru za rehabilitaciju i odgoj djece u Slavonskom Brodu, Zlatni cekin, kod volontera Volonterskog centra Slavonski Brod smo naišli na veliku pomoć. Bez njihove pomoći bilo bi u našem radu puno manje humanosti. Naime, kroz naš centar dnevno prođe preko 200 djece. Od tog broja je oko 150 djece s teškoćama u razvoju kojima pružamo polivalentnu pomoć, tj. uz zdravstvenu dijagnostiku i rehabilitaciju i kroz odgojno-obrazovni rad pomažemo njihovoj socijalizaciji. Broj uposlenih djelatnika je blizu 60 s tim da imamo i noćni rad jer kod nas preko tjedna ostaje desetak djece i po noći iz udaljenih mjesta čiji roditelji nemaju osiguran prijevoz – priča fra Ilija iz Zlatnog cekina, poliklinike za rehabilitaciju djece Slavonski Brod koja je uz dva partnera, Volonterski centar te Udrugu slijepih Brodsko-posavske županije, također iz Slavonskog Broda prošle godine provodila projekt Mreža socijalnog volontiranja Brodsko-posavske županije.

Kaže kako je velik broj volontera prošao kroz centar, puno im pomažući svojim radom i svojim zauzimanjem za ovu djecu kojoj Poliklinika pomaže.

Šire pozitivu i među djelatnicima

– Oni svojom dobrotom i plemenitošću unose novo oduševljenje i pozitivno raspoloženje među našim djelatnicima.

Svaki njihov doprinos bio je velika pomoć djeci i ovome centru. Često je njihovo iskustvo i nas obogatilo, ali i oni su od nas puno naučili i stekli nova iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju. I oni su odlazili s divljenjem i zahvalnošću za sve što su kod nas vidjeli i doživjeli. Zahvaljujući njima, mi imamo puno prijatelja koji nam se javljaju, pomažu nas i posjećuju – s oduševljenjem i ganutošću priča fra Ilija pojasnivši kako su u početku njihova rada u centar dolazili uglavnom volonteri iz stranih zemalja.

– U zadnje vrijeme i kod nas je moguće naći nešto volontera, ali njih je jako malo. Još uvijek imamo puno volontera iz stranih zemalja. Pomalo se povećava broj i interes za ovakav rad i naših volontera. Nekima ovo služi za stjecanje iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Ipak je još malo onih koji dolaze zbog entuzijazma da pomognu onima kojima je potrebna pomoć. Zato je naš projekt “Mreža socijalnog volontiranja Brodsko-posavske županije” pomogao da se još više čuje i potakne volontere da se uključe u ovaj oblik rada i pomoći – kaže fra Ilija te dodaje:

Pomagali osobama s invaliditetom 

– Mi smo preko medija, edukacijom velikog broja organizacija koje se bave pomaganjem osoba s invaliditetom naše dosadašnje iskustvo s volonterima iz stranih zemalja nastojali uključiti i naše volontere da nam se pridruže. Ono što smo sebi dali u zadatak kroz projekt, mi smo ispunili i uključili puno više naših volontera koji su odradili puno više sati pomažući osobama s invaliditetom – zadovoljan je fra Ilija projektom kojim su, kako kaže, ojačali Udrugu volontera u Slavonskom Brodu koja će pratiti rad i potrebe za volonterskim radom na širem području.

Čeka nas još puno posla

– Nije realno očekivati ogromnu promjenu na osnovu našeg rada samo za jednu godinu. Mi smo ovim projektom napravili mali, ali jako dobar pomak.

O ovome će trebati još dugo govoriti i na ovome raditi da to što više ljudi čuju i prihvate. I dalje ima puno potreba za pomoć plemenitih i dobrih ljudi. Na ovom polju mi daleko zaostajemo za Zapadom Europom. Mi i dalje radi našeg centra na tome puno radimo i potičemo druge da se uključe. Bez volontera naš centar ne bi mogao ovako velikom broju djece pomagati i pružati pomoć i njihovim obiteljima. Bolnice i starački domovi vape za humanošću i toplinom kao suha zemlja za kišom – zaključio je fra Ilija.

Projekt je proveden u sklopu natječaja Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga, a njegova je vrijednost bila 600.703 kuna.

Maja Celing Celić