Nekategorizirano, Rad udruga

Znanje o motivacijskom intervju korisno je i višestruko primjenjivo

Projekt je bio namijenjen volonterima za pomoć mladima koji su ugroženi pretjeranom konzumacijom alkohola
Projekt je bio namijenjen volonterima za pomoć mladima koji su ugroženi pretjeranom konzumacijom alkohola

„MI – novi alat za rad u lokalnoj zajednici” projekt je Savjetovališta Mali plac kojega su provodili prošle godine s ciljem osposobljavanja volontera za pomoć mladim ljudima koji su ugroženi pretjeranom konzumacijom alkohola.

Povezati udruge i educirati volontere koji se bave prevencijom ovisnosti i terapijom mladih ovisnika o alkoholu, bila je svrha ovoga projekta kojega su provodili kroz edukativne radionice na kojima je pobliže objašnjen i uvježban motivacijski intervju.

– Osobno sam zadovoljna rezultatima projekta i vjerujem da su znanja i iskustvo koje su dobili polaznici edukacije o motivacijskom intervju korisni i višestruko primjenjivi.

Motivacijski intervju je zaista pristup koji bi trebalo više promovirati i koristiti u praksi u radu sa skupinama koje trebaju podršku pri promjeni negativnih obrazaca ponašanja – kaže Nikolina Bošnjak, voditeljica projekta pojasnivši kako obzirom na kapacitete udruge, nisu pokrenute dodatne aktivnosti.

– Ipak, polaznici edukacije primjenjuju motivacijski intervju i načela o kojima se razgovaralo tijekom projekta. Nažalost jedan projekt nije dovoljan sa bi se osigurali kapaciteti i znanja psihologa, sociologa i svih uključenih u rješavanje problema koji su inicirali projekt – pretjerana konzumacija alkohola kod maloljetnih i mladih osoba – kaže Bošnjak čiji je angažman u udruzi prestao završetkom ovog projekta.

No, ističe kako je stekla korisna poznanstva i kontakte.

– I meni osobno je koristila edukacija vezana uz primjenu motivacijskog intervjua. Uspostavljeni kontakti i poznanstva svakako su potencijal koji se može upotrijebiti za nove suradnje.
U profesionalnom smislu bilo je korisno upoznati se sa načinom provođenja projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Isto tako naglasila bih da sam vrlo zadovoljna suradnjom s provedbenim tijelima druge razine, posebice PM Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, na otvorenosti i susretljivosti u rješavanju manjih problema koji se javljaju tijekom provedbe projekta – zaključila je.

Partner na projektu bila im je udruga I.P.A. Koprivnica (International Police Association – Koprivnica). Projekt je financiran u okviru natječaja “Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj”, a njegova ukupna vrijednost financirana je iz Europskog socijalnog fonda, operativni program Razvoj ljudskih potencijala i iznosi 200.000 kuna.

Maja Celing Celić