Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Uz stalnu podršku male udruge postaju profesionalne

Često im se javljaju  neiskusne udruge sa zahtjevom da im pregledaju projektne prijedloge prije slanja donatorima
Često im se javljaju neiskusne udruge sa zahtjevom da im pregledaju projektne prijedloge prije slanja donatorima

– Projekt je ostvario sve zacrtane rezultate, a većinu indikatora značajno prebacio. Odaziv na edukacije je bio odličan. Projekt su prepoznali i čelnici iz županije i grada te su se odazvali početnoj konferenciji što je doprinijelo medijskoj popraćenosti projekta – pojašnjava Nikolina Letić iz udruge Bonsai, a voditelj projekta, Srđan Nanić dodaje:

– S obzirom da je malim udrugama potrebna stalna podrška ne bi li prerasle u profesionalne udruge i osigurale si financiranje donatorskim sredstvima a time i utjecaj u zajednici, potrebna je stalna podrška što nikako nije bila uloga provedenog projekta. Razvojna agencija je na neki način preuzela daljnju edukaciju i informiranje udruga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji o prilikama za financiranje. Tijekom projekta je napravljena baza projektnih prijedloga od strane svih udruga koje su sudjelovale u projektu te je dio projektnih ideja prerastao u projektne prijedloge koji su prijavljeni na različite natječaje. Za neke znam da su dobili sredstva iz ESF-a, HBOR-a, HEP-a, PLINACRO-a, Grada Dubrovnika i MRRFEU-a (otoci) – kaže Nanić dodavši kako članovi projektnog tima i dalje udrugama koje su sudjelovale na eduakcijama šalju objave natječaja.

– Često im se javljaju  neiskusne udruge sa zahtjevom da im pregledaju projektne prijedloge prije slanja donatorima što je znak da udruge aktivno pokušavaju osigurati sredstva za financiranje svojih aktivnosti i da pritom koriste znanja stečena tijekom eduakcija. Mnoge udruge su se povezale te su nedavno zajedno sa školama prijavile projekt za darovitu djecu. Razvojna agencija je u dogovoru s Udrugom Enter dobre prakse ovog projekta prenijela i kolegama iz Crne Gore što je dalje utjecalo na održivost projekta – kaže Nanić zaključivši kako je najznačajnije iskustvo koje su stekli tijekom ovoga projekta znanje o fundraisingu, odnosno pisanju projekta te umrežavanje.

– Povezali smo se s otočkim udrugama i uključili u njihov rad te smo volonterski sudjelovali u akciji čišćenja podmorja Elafitskih otoka u organizaciji udruge čije smo predstavnike upoznali tijekom projektnih aktivnosti – zaključila je Letić.

Maja Celing Celić