Nekategorizirano, Stajališta

Kulturnjaci 2016: Prošla vlada udarala nas je ideologijom, a ova porezima!

Od svih instanci izvršne vlasti traže da stanu u obranu kulture i umjetnosti

Inicijativa Kulturnjaci 2016 je, na adresu Vlade RH, saborskih zastupnika, Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Saborskog odbora za financije i državni proračun, uputila reakciju na novi prijedlog porezne reforme koja predviđa i plaćanje doprinosa na autorske i umjetničke honorare. Upozoravaju na niska primanja u području kulture koja su kod većine već davno pala ispod egzistencijalnog minimuma, a mnogima je tzv. “drugi dohodak” najčešće i jedini dohodak, prenosi Tris.

“U prijedlogu porezne reforme koja je u procesu donošenja, zahvatili ste i autorske i umjetničke honorare ne razmišljajući što to u realitetu donosi ili odnosi. Proračunu će donijeti malo, gotovo nezamjetno, potpuno nevidljivo, no umjetnicima, novinarima, kulturnjacima, odnijet će mnogo. Previše. Već ionako otežana produkcija još će se smanjiti, pa tako i mogućnost bilo kakve zarade, a i ta će biti umanjena za ova nova davanja.

Zašto? I dokle? Dokle će kultura i umjetnost vama biti nevažne i na posljednjem mjestu vaših razmišljanja i interesa? U nacrtu proračuna sredstva za Ministarstvo kulture su samo simbolično povećana, a poreznom reformom opet gubimo. Što su vam se to kultura i umjetnost toliko zamjerile da ih stalno kažnjavate i stavljate u zadnji red? Prošla Vlada nas je udarala rigidnom ideologijom i financijskim uskratama, a vi želite dodatnim porezima”, navode Kulturnjaci u svom pismu te upozoravaju na niska primanja u području kulture koja su kod većine već davno pala ispod egzistencijalnog minimuma.

“Znate li vi uopće kako žive kulturnjaci i umjetnici? Znate li koliki su honorari za pisce, prevoditelje, glumce, likovne umjetnike, redatelje, glazbenike, novinare? Znate li da su to iznosi kod većine djelatnika u kulturi koji su već davno pali ispod egzistencijalnog minimuma? Znate li da je ono što vi zovete ‘drugim dohotkom’ mnogima najčešće jedini dohodak? Želite zagrabiti vodu iz bunara koji je već davno presušio. Želite li još više otežati i vjerojatno gotovo onemogućiti bilo kakvu produkciju u kulturi i umjetnosti?” pitaju Kulturnjaci te podsjećaju kako su se strukovne udruge umjetnika, kulturnjaka i novinara već argumentirano i javno odredile protiv takvih poreznih opterećenja.

“Zašto ih ne želite čuti?” pitaju Kulturnjaci , te od svih instanci izvršne vlasti, traže da stanu u obranu kulture i umjetnosti i da ne dozvole još jedan udar na one djelatnike u kulturi koji više nemaju odakle dati, ni jedan posto.

“Tražimo da se maknu nepotrebna plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare, tražimo veći proračun za Ministarstvo kulture, tražimo da kultura i umjetnost, uz obrazovanje i znanost, budu na važnom mjestu vaših odluka, mjestu na kojem moraju biti i jesu u svakom demokratskom društvu, u svakom društvu koje želi napredovati i razvijati se. Vjerujemo da je zakone i odluke važno donositi u suradnji s onima kojih se ti zakoni i tiču. Stoga, u nadi da ovo pismo neće naići na tišinu i ignoriranje Vlade, Sabora i njihovih članova, pozivamo vas na dijalog i raspravu”, zaključuje se u pismu inicijative Kulturnjaci 2016.