Aktivizam, Nekategorizirano

Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske

Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” održat će se 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske, Hrvatske šume pripremile su više od deset tisuća sadnica, a građani se pozivaju da se odazovu toj kolektivnoj sadnji drveća, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare na Šumarskom fakultetu.

Građanska inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Inicijativu je preko Facebook grupe nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar te je u kratkom roku privukla mnogobrojne zainteresirane sudionike i ubrzo okupila oko 20.000 članova, čiji broj neprestano raste, a među njima su i neki hrvatski gradovi koji su se uključili u akciju.

Cilj inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske zasade što više stabala kako bi pridonijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama. S konferencije za novinare građani su pozvani da se odazovu akciji i da sade autohtone vrste, voćke i medonosne sadnice.

Mateja Angelina Kramar istaknula je kako im je najvažnije osvijestiti građane da mogu zasaditi stablo svojim rukama. Rekla je kako je odaziv na akciju vrlo velik te da su joj se priključili svi veliki gradovi i sve općine te obrazovne ustanove, institucije, udruge i svi nacionalni parkovi.

Prodekan Šumarskog fakulteta Josip Margaletić rekao je da se fakultet koji sutra sutra 121. obljetnicu aktivno uključio u tu hvale vrijednu akciju te se nada njezinu velikom uspjehu. Ističe kako pošumljavanje redovito odrađuje šumarska struka, koja ima tradiciju dužu od 250 godina i prepoznata je u Europi i šire, a akcija je i prilika da se zajedno kroz građansku inicijativu povežu i javnosti pokažu onaj dio priče koji je čvrsto vezan za očuvanje i kvalitetu stabilnosti šumskih eko-sustava.

U povodu akcije danas je u rasadniku Šumarskog fakulteta održana pokazna radionica sadnje stabala, a fakultet će akciju poduprijeti i doniranjem sadnica uzgojenih u fakultetskom rasadniku te sadnjom unutar fakultetskog okoliša.

Voditelj Uprave Hrvatskih šuma – podružnice Zagreb Damir Miškulin ističe kako se Hrvatske šume uključuju u sve akcije kojima je cilj zaštita i očuvanje šuma pa su se tako uključile i u tu akciju. Donirat će po dvije sadnice svim fizičkim osobama te do 20 sadnica svim ustanovama. Miškulin očekuje da će Hrvatske šume donirati više od deset tisuća sadnica, a točan broj znat će idući tjedan, kad akcija završi. Siguran je da će se mnogi građani uključiti u akciju.

Zamjenica pročelnice zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo Tatjana Operta rekla je kako je gradonačelnik Milan Bandić potpisao pismo namjere i pridružio se toj hvale vrijednoj akciji. Najavila je da će Grad Zagreb podijeliti 500 sadnica školama, a u srijedu građanima na tržnicama Dolac, Trešnjevka i Utrine. U zagrebačkom naselju Podbrežju u petak će se posaditi 60 sadnica. Stabla će se u Zagrebu saditi i na Medvednici, u Dolini smreka u Park-šumi Maksimiru te na određenim javnim površinama, a hrast lužnjak sadit će se u Velikoj Gorici.