Nekategorizirano, Svijet

Aktivisti iz Afrike, Ukrajine i Venezuele osvojili alternativne Nobelove nagrade

Foto: EPA

Aktivisti i organizacije iz Ukrajine, Somalije, Venezuele i Ugande dobitnici su ovogodišnjih alternativnih Nobelovih nagrada.

Nagradu su ove godine osvojili somalijski aktivisti za ljudska prava Fartuun Adan i Ilwad Elman, ukrajinska odvjetnica za ljudska prava Oleksandra Matviičuk i Centar za građanske slobode (CCL), venezuelanski kolektiv Cecosesola te Afrički institut za upravljanje energijom (AFIEGO).

Nagrada Right Livelihood dodjeljuje se zagovornicima ljudskih prava, okoliša i mira od 1980.

Zaklada Right Livelihood, koja svake godine dodjeljuje nagrade prije dodjele Nobelovih nagrada, objavila je u četvrtak u Stockholmu ovogodišnje dobitnike.

Dobitnici Nobela trebali bi biti objavljeni u Stockholmu i Oslu od ponedjeljka.

Nagradu Right Livelihood svojedobno su dobile svjetski poznate ličnosti poput švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren, američkog zviždača Edwarda Snowdena i švedske klimatske aktivistice Grete Thunberg.

Međutim, Zaklada Right Livelihood obično nagrađuje manje poznate osobe i organizacije.

Nagrada je prošle godine pripala odvjetnici Marthe Wandou iz Kameruna, ruskom ekologu Vladimiru Slivjaku, Fredi Huson, kanadskoj zagovornici prava domorodaca te Pravnoj inicijativi za šume i okoliš (LIFE) sa sjedištem u Indiji. (Hina)