Nekategorizirano, Svijet

U Skoplju treća noć nasilnih prosvjeda protiv pomilovanja političara

Pristaše oporbe nosili su natpise "Bez pravde, nema mira".
Pristaše oporbe nosili su natpise “Bez pravde, nema mira” i bacali kamenje na policiju.

Tisuće pristaša oporbe i pristaša vlade održali su odvojene skupove kako bi prosvjedovali protiv pomilovanja dužnosnika sa suprotne strane.

Pristaše oporbe koji su nosili natpise “Bez pravde, nema mira” kratko su se naguravali s policijom koja im je zapriječila put i bacali kamenje, no bilo je mirnije nego u srijedu kad je jedan od predsjedničkih ureda bio napadnut.

Britanski ministar za europske poslove David Lidington rekao je u četvrtak da je Ivanovljevo pomilovanje “stvar za značajnu zabrinutost” i zatražio od njega da nađe “načina da izmijeni tu odluku”.

U Makedoniji, siromašnoj balkanskoj zemlji od 2 milijuna stanovnika, počela su previranja nakon što je čelnik oporbe socijaldemokrat Zoran Zaev optužio premijera iz konzervativne stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegova šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova u veljači prošle godine za organizaciju prisluškivanja više od 20.000 ljudi.

Oporba je rekla da su telefonske vrpce otkrile državnu kontrolu novinara, sudaca, zapošljavanja u javnom sektoru kao i namještanje izbora u Makedoniji koja teži priključenju i EU-u i NATO-u.

U skladu s dogovorom pod pokroviteljstvom EU-a postignutim prošle godine u pokušaju okončavanja krize, imenovan je posebni tužitelj i Gruevski se složio s održavanjem prijevremenih izbora koji se očekuju u lipnju.

Gruevski se u četvrtak distancirao od Ivanovljeva pomilovanja: “To je protiv onoga za što se zalažemo. Oni koji su kršili zakon trebaju odgovarati za to”.(Hina)