Nekategorizirano, Svijet

Amnesty International u izvješću o Turskoj osudio “ozračje užasnog straha”

foto EPA
foto EPA

– Amnesty International objavio je u četvrtak izvješće o Turskoj u kojem optužuje vlasti da su stvorile “ozračje užasnog straha” nakon neuspjela puča 2016. godine pri čemu su progonu najviše izloženi aktivisti za ljudska prava, prenosi Hina.

“Ozračje užasnog straha širi se turskim društvom, a vlada nastavlja pozivati se na izvanredno stanje kako bi sužavala prostor za drukčije mišljenje i za disidente”, navodi se u izvješću.

Turska je proglasila izvanredno stanje u srpnju 2016., nekoliko dana nakon pokušaja puča i opetovano ga produljuje.

Od tada je provela dosad neviđene čistke. Više od 50.000 ljudi uhićeno je i više od 140.000 otpušteno ili stavljeno na čekanje.

Osim navodnih pučista i njihovih pristaša, vlasti su čistkama obuhvatile i prokurdske sredine i oporbu i napose ciljale suce, nastavnike i novinare.

“Turske vlasti namjerno i metodički razgrađuju civilno društvo, zatvaraju borce za ljudska prava, zatvaraju organizacije i stvaraju ozračje mučnoga straha”, navodi Gauri van Gulik, direktorica programa Amnesty International za Europu.

Prema toj organizaciji više od 1300 udruga i 180 medija zatvoreno je.

Ankara pripisuje pokušaj državnog udara propovjedniku Fethullahu Gulenu, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i koji odbacuje sve optužbe.

“Pojačana i rastuća represija priječi rad boraca za ljudska prava u Turskoj i veliki dio društva stavlja u trajno stanje straha”, piše Amnesty.

U izvješću su nabrojani slučajevi poput predsjednika Amenstyja za Tursku Tanera Kilica koji je u zatvoru od 2017., ili filantropa Osmana Kavale koji je u zatvoru od listopada. Obojica su optužena za podršku pučistima, što oni niječu.

Amnesty nadalje navodi da je pogoršano stanje ljudskih prava pripadnika zajednice LGBTI i da su im onemogućena okupljanja zadnjih mjeseci, čime su te manjine “gurnute u ilegalu”.