Aktualno, Nekategorizirano

HHO poziva na prevenciju širenja koronavirusa umjesto represije

foto HINA/ Damir SENČAR

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je u ponedjeljak tijela vlasti, medije, političke grupacije i građane na zalaganje za prevenciju kako bi u borbi protiv širenja koronavirusa izbjegli represiju koja je uvijek upitna jer smanjuje prostor ljudskih prava.

„Najmanje smanjenje ljudskih prava otvara prostor za slabljenje usvojenih demokratskih normi te jačanje autoritarnih modela u upravljanju društvom”, upozorio je HHO u priopćenju.

Eventualno ograničavanje ljudskih prava, poput ograničavanja prava na kretanje, koliko god bilo nužno otvara brojne dileme i izaziva prosvjede dijela javnosti, ističe HHO.

HHO podsjeća da je svako ograničenje ljudskih prava, uz međunarodne dokumente, normirano i hrvatskim Ustavom i zakonima.

Ustavni sud zasad je dao legitimitet radu Stožera civilne zaštite, no HHO napominje da ostaje otvoreno pitanje koji je pravi doseg predloženih mjera te kada bi neke od njih trebale ipak biti potvrđene i u Hrvatskom Saboru.

Iz HHO-a poručuju kako postoji opravdana bojazan da bi tijela vlasti u pojedinim državama mogle nametnuti cijepljenje protiv covida-19 kao obavezno za sve svoje građane, o čemu su i u Hrvatskoj pokrenute rasprave.

„Bez obzira na dobre namjere promotora te ideje, HHO smatra da ona duboko zadire u slobode pojedinca i temeljne ideje ljudskih prava”, poručili su iz te organizacije za ljudska prava, koja se zalaže za dobrovoljni pristup cijepljenju.

Drže da je primjenu cjepiva moguće osigurati i na drugi način, poput Australije koja novčano podupire svakoga tko se odluči cijepiti.

Svjesni smo dubine problema i svih dilema vezanih uz njega. Zagovaramo cijepljenje, ali ne i prisilu, naglašava HHO. (Hina)